Dnevne novosti

'Tolušićevo' Ministarstvo: Parkovi prirode neće ostati bez novca iz EU fondova

01.08.2016 07:05 ZAGREB, 31. srpnja 2016. (Hina), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odbacilo je u nedjelju tvrdnje da je skraćivanjem rokova za EU projekte dovelo u opasnost projekte nacionalnih parkova i parkova prirode, odnosno da će parkovi ostati bez novca iz EU fondova.

„Ministarstvo skraćivanjem rokova za prijavu na natječaj Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode ni na koji način nije dovelo u opasnost projekte nacionalnih parkova i parkova prirode“, poručuju iz tog Ministarstva te ističu da je za očuvanje i promicanje prirodne baštine osigurano dovoljno sredstava iz EU fondova i da ih treba povući do 2023. godine. „Ako se svi projekti ne prijave do 31. listopada 2016., ne znači da će ostati bez sredstava jer će se natječaji za to područje raspisivati  svake godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava“, ističu iz Ministarstva.

Time reagiraju na prozivke Ministarstva zaštite okoliša da je zbog njihove odluke da se parkovima prirode skrati rok za prijavu EU projekata na javni poziv raspisan u travnju, u opasnost dovedeno 20 projekata vrijednih više od 620 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja je u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša u travnju ove godine raspisalo javni poziv namijenjen parkovima prirode za prijavu EU projekata.

Tada je bilo dogovoreno da će taj poziv trajati do kraja 2017. do kada bi trebali biti spremno svih 20 projekata. Međutim, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU promijenilo je rokove za prijavu EU projekata tako da je rok s 31. prosinca 2017. skraćen na 31. listopad 2016. Ta je odluka donesena 18. srpnja jednostrano bez konzultacije s resornim Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, tvrde iz tog Ministarstva.

Ministarstvo regionalnog razvoja ističe da skraćivanjem rokova, u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, želi motivirati projekte pripremane gotovo dvije godine, da se prijave na natječaj i ugovore već u 2016. godini kako bi provedba projekta započela u 2017. godini. „Uobičajeno je da se u otvorenim pozivima s velikim brojem nepoznatih prijavitelja, čak i u slučaju infrastrukturnih projekata, prijaviteljima ostavlja u prosjeku 90 dana kako bi pripremili projekte.

U ovom slučaju, radi se o ograničenom pozivu gdje su svi prijavitelji poznati, odnosno poziv je otvoren isključivo nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te je Ministarstvo donijelo odluku da je 180 dana, u odnosu na 90 uobičajenih, dovoljno vremena da se projekti prijave na natječaj“, poručuju iz Ministarstva regionalnog razvoja.