Dnevne novosti

Ministar Nakić obišao gradilište nove pulske bolnice

22.07.2016 07:20 PULA, 21. srpnja 2016. (Hina), Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dario Nakić za obilaska gradilište nove Opće bolnice u Puli u četvrtak  izjavio je kako je svima zajednički cilj što prije i na što kvalitetniji način dovršiti tu najveću zdravstvenu ustanovu u Istri da bi građani Pule, cijele županije kao i turisti konačno imali kvalitetnu zdravstvenu uslugu. 
Nakić je u četvrtak je u pratnji istarskog župana Valtera Flega, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića te ravnateljice bolnice Irene Hrstić obišao gradilište nove Opće bolnice u Puli. Izrazivši zadovoljstvo što će građani Pule i cijele županije kao i turisti koji ljetuju na tom području dovršetkom ove bolnice konačno imati kvalitetnu zdravstvenu uslugu, ministar Nakić je rekao da je svjestan poteškoća dosadašnjeg rada pulske bolnice na dvije lokacije.  "To zahtjeva puno više organizacijskih mjera jer je naprosto nemoguće raditi na dva radna mjesta, s time da sve to dovodi do povećanih financijskih troškova" - istaknuo je Nakić.

Dodao je  kako se upravo racionalizacijom i stalnim pokušajem ušteda s početnih 800 milijuna kuna uspjelo doći do toga da će izgradnja nove bolnice u Puli iznositi oko 600 milijuna kuna u što je uračunata i oprema.  Kako je rekao, zbog određene dinamike izgradnje bolnice resorno Ministarstvo pokušava iznaći modele kako da se prolongira podizanje, odnosno vraćanje kredita. Nakić je rekao i kako će to možda izazvati i određene male zastoje u gradnji te neke preinake. Na pitanje novinara hoće li se ispoštovati rok da pulska bolnica  bude  gotova do 2018. godine, ministar  je istaknuo kako mu je teško u ovom trenutku to obećati. 

"Znate kako vam je to u građevini, uvijek se traže optimalna rješenja. No, ako to bude pola godine ranije ili kasnije od predviđenog roka, mislim da to neće biti problem, važno je da bude kvalitetno" - poručio je Nakić i dodao kako će s izgradnjom nove bolnice ona dobiti i novu opremu  i nove usluge poput interventne kardiologije kao i mogućnost da se u bolnici učine određene neurokirurške zahvate. "S obzirom na specifičnost Pule mi moramo podignuti razinu zdravstvene usluge kako bi građani bili odgovarajuće zbrinuti. Naime, prosječna udaljenost između bolnica u Hrvatskoj je 36 kilometara, u Europskoj uniji 77 kilometara a od Pule do najbliže bolnice u Rijeci je stotinu kilometara" - zaključio je ministar Dario Nakić, Ponovio je da  hrvatski zdravstveni sustav nažalost neprekidno gomila gubitke.  

"Takvom sustavu prijeti urušavanje i bez provođenja reformi mi nećemo održati ono što imamo danas a kamoli govoriti o unapređenju. Naš je cilj da moramo inzistirati na unapređenju zdravstvenog sustava jer ovako ne ide bez reformi" - poručio je Nakić. .Istarski župan Valter Flego zahvalio se ministru na izuzetno "konkretnoj komunikaciji koja je rezultirala konkretnim odlukama". "Vjerujem da smo konačno uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju vezanu  za nabavu opreme s obzirom da je javno nadmetanje pokazalo da imamo još prostora u korištenju financijskih sredstava. Upravo je prije nekoliko dana županijska skupština usvojila rebalans proračuna u kojem smo ugradili budžet bolnice  i ugradili iznos interkalarne kamate koju otplaćujemo" - naglasio je Flego i  izrazio vjeru kako će se radovi sada intenzivirati.

"Nemojmo biti robovi brzine nego pazimo na kvalitetu zdravstvenog standarda naših građana koji će po okončanju ove bolnice dobiti ono što zaslužuju" - rekao je Valter Flego dok je pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao kako je to vitalan projekt za Istru te kako  sadašnje poslovanje bolnice na dvije lokacije ne zadovoljava zahtjeve građana.  "Istra po mnogočemu je prva u Hrvatskoj no kada govorimo o razini zdravstvene zaštite tu zaostajemo za drugima. Grad je napravio sve što je mogao, dalo je zemljište, oslobodio komunalnog doprinosa te je oko, 20 milijuna sredstava usmjerio prema bolnici kako bi svi zajedno doživjeli san o novoj općoj bolnici" - zaključio je Miletić.