Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa: Hrvatska bi u postupku Prliću i ostalima dokazivala ono što je potvrdilo žalbeno vijeće

20.07.2016 07:35 ZAGREB, 19. srpnja 2016. (Hina), Nakon što je Haški sud odbio zahtjev da se Hrvatska uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne Ministarstvo pravosuđa ustvrdilo je da bi u tom postupku dokazivala upravo ono što je žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo svojom odlukom, a to je da se presuda raspravnog vijeća odnosi samo na šestoricu optuženika, a ne i na odgovornost Republike Hrvatske.

"Republika Hrvatska bi, da joj je odobren status prijatelja suda, u tom postupku dokazivala da nije bilo sudjelovanje hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom pothvatu, presumpciju nevinosti trojice preminulih hrvatskih dužnosnika i da bilo kakvi zaključci o trojici hrvatskih dužnosnika ne predstavljaju odgovornost države. Drugim riječima, Republika Hrvatska bi u tom postupku dokazivala upravo ono što je žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdilo" svojom odlukom, odgovorilo je ministarstvo u utorak Hini.

Pojašnjavaju da je u obrazloženju odluke navedeno da se presuda raspravnog vijeća odnosi samo na šest optuženika.


Navedeno je i da Raspravno vijeće nije donijelo nikakve konkretne zaključke o sudjelovanju hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom pothvatu slijedom čega je presumpcija nevinosti trojice hrvatskih dužnosnika ostala netaknuta. Pored toga, u obrazloženju odluke jasno je naznačeno da se zaključci raspravnog vijeća o trojici hrvatskih dužnosnika ne odnose na odgovornost Republike Hrvatske", ističu u ministarstvu.ICTY je 2013. osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.Hrvatska je tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostupanjske presude u kojoj stoji da su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu skupa s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.