Dnevne novosti

Očekuje se presuda za aferu Vatileaks II.

08.07.2016 07:30 VATIKAN, 7. srpnja (Hina/Reuters) - Vatikanski suci povukli su se u četvrtak popodne na vijećanje o presudi optuženicima za dilanje dokumentima koji su razotkrili korupciju u Vatikanu.  
Suđenje je za tzv. aferu Vatileaks II. počelo u studenome, a presuda se očekuje već danas. Bit će to kraj ponekad bizarnog suđenja čiji su glavni protagonisti stručnjakinja za odnose s javnošću Talijanka Francesca Chaouqui i španjolski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda. Njih dvoje i Baldin tajnik Nicola Maio optuženi su za dostavu dokumenata dvojici novinara Gianluigiju Nuzziju i Emilianu Fittipaldiju koji su neovisno jedan o drugome objavili knjige o rastrošnosti i korupciji u Vatikanu te pokušajima da se omete papa Franjo u nastojima da uvede financijska transparentnost u vatikansko poslovanje.

Vatikansko tužiteljstvo zatražilo je u završnoj riječi tri godine i devet mjeseci za Chaouqui, tri godine i mjesec dana za Baldu i 21 mjesec za njegova suradnika. Za Nuzzija traže godinu dana uvjetno, ali i oslobađajuću presudu Fittipaldiju zbog nedostatka dokaza. Obojicu novinara tužiteljstvi smatra "moralnim suučesnicima" kaznenog djela otkrivanja vatikanskih državnih tajni. Chaouqui, koja je rodila prije tri mjeseca, u svojoj završnoj riječi briznula je u plač. Rekla je da ne želi da joj dijete prve godine života provede u zatvoru. Pravi stručnjaci smatraju kako je malo vjerojatno da će ona, s obzirom na nedavni porod, završiti iza rešetaka. Chaouqui i Balda većinu su vremena suđenja proveli nabacujući se uvredama. On tvrdi da je ona manipulativna i ambiciozna karijeristica koja ga je prvo "začarala" i iskoristila, a zatim se okrenula protiv njega kad nije dobila obećanu poziciju u Vatikanu. Chaouqui tvrdi da je Balda lažljivac i da mu nikada nije bila ljubavnica, ali tužiteljstvo smatra da je ona bila "glava" cijele zavjere kojom su otkrivene vatikanske državne tajne.

Vatikan ima zatvor s dvije ćelije. U skladu s međudržavnim ugovorima osobe osuđene u vatikanu mogu odslužiti kazne u talijanskim zatvorima. Ali se većina kazni ispod tri godine zatvora u Italiji mijenja za uvjetnu kaznu zbog prenapučenosti zatvora. Afera je nazvana Vatileaks II. pošto je takav naziv prije dobila afera s objavom privatnih dokumenata pape Benedikta XVI. koje je medijima uručio njegov sobar.