Dnevne novosti

Predsjednica pozvala predsjednika Sabora da što prije sazove sjednicu o raspuštanju Sabora

20.06.2016 07:45 SABOR 2

ZAGREB, 17. lipnja 2016. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u petak da je tijekom prvoga kruga konzultacija za određivanje mandatara nitko nije uspio uvjeriti da ima potrebnu saborsku većinu za sastavljanje nove vlade, te je pozvala predsjednika Sabora da što prije sazove sjednicu o raspuštanju Sabora.

Gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili su želju da se izbori održe početkom rujna, o čijem će mišljenju i mišljenju građana predsjednica Grabar Kitarović, kako je rekla, voditi računa pri određivanju datuma. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ranije u petak je privremeno, na zahtjev oporbenih SDP-a i HNS-a koji su ustvrdili da su skupili dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora, prekinuo saborsko zasjedanje, ne preciziravši kad će sazvati nastavak. Ne znamo kad će završiti konzultacije s predsjednicom Republike, prema tome privremeno prekidam sjednicu, bit ćete svi obavješteni na vrijeme da se okupimo, rekao je prijepodne Reiner, ali nije želio odrediti vrijeme.

Vođa oporbe i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas novinarima kako je bio kod predsjednika Hrvatskog sabora te je dogovoreno da će u ponedjeljak u 12 sati biti saborska sjednica na kojoj će se definitivno donijeti odluka o samoraspuštanju Sabora. Ukupno 91 zastupnik i zastupnica zatražili su u osam odvojenih prijedloga raspuštanje Sabora, čija se odluka o samoraspuštanju očekuje u ponedjeljak, a na snagu bi trebala stupiti sredinom srpnja, te bi se prijevremeni izbori mogli održali početkom rujna. 

Prijedloge za samoraspuštanje uputili su klubovi IDS-a i nezavisnog Furia Radina, SDP-a, SDSS-a, Mosta nezavisnih lista, BM 365, HDSSB-ovi zastupnici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika Hridi Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović, te Ivan Sinčić (Živi zid). Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon konzultacija kod predsjednice Republike Grabar – Kitarović da su izbori HDZ-u najneprihvatljivije rješenje zbog vremena i troškova, ali da će ih prihvatiti budu li neminovnost.

Također, kazao da će idućih osam dana pokušati preokrenuti priču o 82 potpisa za raspuštanje Hrvatskog sabora i da će o tome nastaviti pregovore.Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da bi predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner trebao još danas nastaviti sjednicu parlamenta na kojoj bi se donijela odluka o njegovom samoraspuštanju s 15. srpnja. Potrebna je samo odluka kojom se konstatira da će Sabor biti raspušten 15. srpnja, što je bitno zbog rokova za raspisivanje izbora, kazao je Milanović i ocijenio da bi najrazumniji datum za izbore bio 4. rujna “kad već ne može ranije". 

Most smatra da treba raspustiti Sabor i očekuje da će se Sabor samoraspustiti 15. srpnja kako bi se izbori mogli održati početkom rujna, kazao je predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić.  Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak rekao je kako su Predsjednici kazali da je dobra demokratska praksa da se u uređenim demokratskim zemljama izbori, osobito parlamentarni, nikada ne održavaju tijekom srpnja i kolovoza.