Dnevne novosti

SSSH i HUP: Vlada nema volje za socijalnim dijalogom

07.06.2016 07:15 ZAGREB, 6. lipnja 2016. (Hina), U povodu otkazivanja sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) u ponedjeljak su premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpredsjednicima Vlade iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) uputili otvoreno pismo u kojem predbacuju Vladi da nema istinske volje za uspostavom kvalitetnog socijalnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima.
Odmah po konstituiranju Vlade dali ste potporu socijalnom dijalogu i uključivanju socijalnih partnera u proces oblikovanja, provedbe i evaluacije javnih politika no, čini se da je na tome stalo. Socijalni partneri odgovornost svake vlade mjere razinom socijalnog dijaloga, poručuju SSSH i HUP u pismu Oreškoviću i potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karmarku i Boži Petrovu.

Imajući na umu da je odgovornost  prema socijalnim partnerima odraz odgovornosti  prema građanima i njihovoj budućnosti, SSSH i HUP apeliraju na odgovorniji i konstruktivniji Vladin pristup socijalnom dijalogu. "Svjesni smo krize u kojoj se Vlada nalazi, ali smatramo da minimum političke odgovornosti nalaže da se pronađe način za njezino funkcioniranje. Gospodarstvo ne može i ne smije trpjeti dodatnu štetu zbog nefunkcioniranja institucija", ističu sindikalci i poslodavci. 

Podsjećaju da se u gotovo pet mjeseci djelovanja Vlade GSV sastalo samo tri puta, predstavnici socijalnih partnera bili su uključeni u radne skupine za svega nekoliko važnih zakona, a sjednice povjerenstava GSV-a nerijetko se otkazuju zbog nedostatka kvoruma.Smatrajući da ministri ne znaju dovoljno o socijalnom dijalogu, na GSV-u je usvojen zaključak kojim se traži održavanje zajedničke sjednice Vlade i GSV-a kako bi se detaljnije obradio mehanizam uključivanja socijalnih partnera u proces odlučivanja.

Ni dva mjeseca kasnije još nema odgovora Vlade na tu inicijativu. Dodatno razočaranje donijelo je ponovno otkazivanje sjednice GSV-a zbog nedostatka kvoruma Vladine strane, stoji u pismu.