Dnevne novosti

Ministar Šprlje u Vrgorcu najavio izradu zemljišnih knjiga

23.05.2016 07:25 VRGORAC, 22. svibnja 2016. (Hina), Ministar pravosuđa Ante Šprlje sudjelovao je u nedjelju u Vrgorcu na tribini o predstojećoj izradi zemljišne knjige za katastarsku općinu Dusina, a voditeljica Ispostave katastra u Vrgorcu, Sanja Maršić stanovnike koji žive uz polja Jezero i Rastok upoznala se s projektom izrade zemljišnih knjiga koji će na terenu početi u iduća dva mjeseca. 
U Hrvatskoj postoji više od 100 projekata izmjere i izrade zemljišnih knjiga koje tek treba provesti, a vrgorački slučaj dobio je na važnosti angažmanom pojedinaca u lokalnoj zajednici, rečeno je na tribini održanoj u polivalentnoj dvorani Grada Vrgorca, na kojoj se okupilo  stotinjak vrgorskih poljoprivrednika. Ministar je rekao da je prije desetak dana potpisao Odluku o izradi zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina, te je pozvao vlasnike zemljišta da pripreme sve vrste dokaza nad zemljištem: oporuke, kupoprodajne ugovore, pisma, fotografije, kako bi u kratko vrijeme dokazali vlasništvo nad zemljom. 

Također je informirao poljoprivrednike o mogućnostima uređenja imovinsko-pravne odnose s rodbinom i susjedima, okrupnjavanja zemljišta i slično. Voditeljica Ispostave katastra Sanja Maršić rekla je da su posljednje zemljišne knjige u Vrgorcu izrađene u vrijeme Habsburške monarhije 1836. godine, i da je to najbolji dokaz važnosti projekta. Odgovarajući na upite zainteresiranih zemljovlasnika Maršić je obećala  maksimalan angažman katastra i pozvala je građane na suradnju.

U izjavi Hini ministar Šprlje je rekao kako je donijeta odluke da se kreće s osnivanjem zemljišne knjige za Katastarsku općinu Dusinu. To je projekt, jedan od najvećih u državi po broju čestica, 24.000 čestica. Dugo se čekalo, ali sada smo donijeli odluku i sada slijedi operativno organiziranje. U utorak je sastanak o točnim tehničkim detaljima, rekao je Šprlje.