Dnevne novosti

HURS traži da se ispita privatizacija Osječke tvornice koža

18.05.2016 07:20 OSIJEK, 17. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS)  Ozren Matijašević i bivši radnici Osječke tvornice koža, koja je u stečaju od 2000. godine, najavili su u utorak u Osijeku kako će podnijeti kaznenu prijavu osječkome Županijskome državnom odvjetništvu (ŽDO) zbog dvojba o privatizaciji te tvrtke.
 Na konferenciji za novinare Matijašević i predstavnici radnika izvijestili su kako kaznenu prijavu podnose zbog sumnje u ratno profiterstvo zbog nesavjesnoga gospodarskog poslovanja, prouzročenog stečaja, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, sklapanja štetnih ugovora i pronevjera, što se počelo događati tijekom Domovinskog rata. Matijašević je rekao kako ni DORH, ni Uskok, ni policija, ni sudstvo posljednjih 16 godina nisu učinili ništa da otkriju, spriječe i sankcioniraju kriminal u tom slučaju te da su dvije kaznene prijave u prošlom razdoblju neslavno završile.

Smatra kako je podnošenje kaznene prijave početak službenog puta u kojemu institucijama daju priliku da ponovno odrade svoj posao, a ako to ne učine, s radnicima će biti prisiljeni pravdu potražiti izvan granica Hrvatske. Predstavnik radnika Osječke tvornice koža Slaven Matošević rekao je kako je njihova tražbina nešto manja od pet milijuna kuna te da se radnicima za plaće duguje od deset do pedeset tisuća kuna. Na popisu je trenutačno 112 radnika.  Osječka tvornici koža osnovana je 1873. godine, a 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u njoj je radilo oko 400 radnika i bila je treća po veličini u tadašnjoj državi.