Dnevne novosti

Zbog najave prodaje osam velikih hrvatskih tvrtki saborski klubovi zatražili izvanrednu sjednicu i dolazak premijera

13.05.2016 07:30 ZAGREB, 12. svibnja 2016. (Hina), Telefonska sjednica vlade na kojoj je osam velikih hrvatskih tvrtki izostavljeno sa popisa od strateškog i posebnog interesa ponukala je u četvrtak nekolcinu saboskih klubova da zatraže stanku, a zastupnici su u raspravama tražili izvanrednu saborsku sjednicu, dolazak premijera i ključnih ministara te raspravu o toj temi.

"Tražim izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bi se trebalo raspraviti što će se prodavati te po kojoj metodologiji" zahtijevala je Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid).Mišljenja je kako je i ACI marina strateška firma. "Pa je li sljedeći korak objava prodaje na eBay-u? Hoće li isto tako premijer ili potpredsjednik Vlade nazvati svoju suprugu i reći: 'Halo, čuj, prodati ću stan, garažu, tri jutra zemlje'. I još će reći: 'Ali nemoj me pitati kome prodajem, jer ti to ne mogu otkriti'", rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

Pitala je i zašto Vlada donosi takvu odluku kada su pojedini zastupnici MOST-a još jučer rekli da tu odluku neće podržati. "Čak koliko vidim i neki zastupnici iz Domoljubne koalicije", ustvrdila je. Milanka Opačić (SDP) zatražila je da premijer i ključni ministri dođu u Sabor i objasne što se događa i u kojem smjeru ide privatizacija tih tvrtki. Zapitala se i zašto se tvrtke koje dobro stoje prodaju te poručila kako je "najveći problem to što se ustvari prodaja tih tvrtki očito već dogodila". "Te tvrtke su već prodane. Prodane su u zadnjih 15, 20 dana kada je predsjednica prodavala ACI, neću govoriti kojim zemljama i njihovim predsjednicima. Predsjednica je prodavala i neke druge tvrtke.

Premijer Orešković prodao je već 10.000 hektara, samo traži gdje će naći 10.000 hektara zemlje u Slavoniji. Dakle, očito su ove tvrtke na političkoj razini prodane. Možda je neke prodala i supruga gospodina Karamarka putem svoje agencije i putem svojih kućnih prijatelja, ali i poslovnih", poručila je Opačić. Reformist Radimir Čačić ustvrdio je kako se takva odluka ne može donositi telefonski, bez javne rasprave, bez javnog stava o tome zašto se ide u nekom smjeru. "Javna rasprava u Saboru, jasna analitika, a onda možemo hladne glave bez političkih demagoških predrasuda ući u raspravu i donijeti odluke", poručio je Čačić.

Kad netko kaže 'najbolje hrvatske tvrtke u državnom vlasništvu', a među njima se nalazi jedna Petrokemija, mislim da je tog trenutka diskreditirao sam sebe, poručio je. "Nije baš ni Croatia banka neko cvijeće i ACI je daleko od toga što bi trebao biti, ni Croatia Airlines nije ono što bi trebao i mogao biti. Dakle, daleko je to od najboljih hrvatskih tvrtki. Neke među njima, da. Zašto? Zato jer ih ne vodi hrvatska politika. Končar primjerice. Hrvatska država i hrvatska politika s Končarom nema ništa i zato je to odlična tvrtka", rekao je Čačić.

Da je riječ o 'mutnim poslovima' mišljenja je HNS-ov Milorad Batinić. "Nećemo podržati ovo. Kolegice i kolege iz MOST-a, jučer se čulo, što svakako podržavam, da ćete inzistirati na raspravi o ovim temama u Saboru. Ja vas podsjećam na to i mi ćemo inzistirat, ali isto tako i vi, vi ste većina, vi ste u poziciji donositi odluke, imate svoje predstavnike u Vladi - da to spriječite. Ovo je mutan posao, ovo su mutna posla", poručio je Batinić.Mostovac Miro Bulj stanku je zatražio zbog, kako je rekao, obavještajnog podzemlja koje, kada netko pokuša štititi nacionalne interese, objavljuje zakonom zaštićene podatke iz medicinske dokumentacije."Kad sam ja kazao istinu i pozvao državne institucije da provjere Oreškovićeva, Petrova, Karamarka, sve ministre poduzetništva, gospodarstva, Miru Bulja, sve saborske zastupnike, da se ne bi utjecalo kao što se je utjecalo u rasprodaji nacionalnih interesa, poglavito u slučaju oko Ine, paraobavještajno tj. obavještajno podzemlje dovodi u pitanje moj rat koji u kojem sam bio od 18. godine. Izvlače se brojni dokumenti koji su tajni i zaštićeni. Ja ih se ne stidim, jer sam bio u Domovinskom rata", poručio je Bulj.

Stanku je jutros zatražio i nezavisni zastupnik Stipe Petrina zbog privatizacije Brodosplita. On je zatražio hitan prekid privatizacijskih ugovora te utvrđivanje kaznene odgovornosti za sve aktere privatizacije.Mišljenja je kako je Vlada i prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora znala da se ništa od ugovorenog ne može ostvariti, pa tako ni konačni cilj o održivosti poslovnog sustava zvanog Brodosplit. "Brodosplit je danas nestao sa svjetske scene brodograđevne industrije. Najgora je, gospodo, stvar ako izgubite tradiciju, kadrove, znanje i renome u svijetu, a to se upravo desilo Brodosplitu", ustvrdio je.Nezavisna zastupnica Gordana Rusak nakon zatražene stanke upozorila je kako je Hrvatska na dobrom putu da postane najbolji izvoznik mladih i školovanih ljudi.

"Ako nastavimo putem kojim se krećemo već desetljećima u Hrvatskoj neće biti više onih koji mogu kreirati proizvode intenzivne znanjem i nećemo više imati što izvoziti. Danas izvozimo oko pet posto visoko tehnoloških proizvoda, za usporedbu Mađarska i Češka 15 posto. Podaci porazni sami za sebe, ali još više poražavajuća je činjenica da kroz sve ove godine nismo imali niti namjeru uistinu postati zemlja znanja", poručila je Rusak.