Dnevne novosti

Vlada izmijenila uredbu o mjerama i naknadama za špekulativne zalihe šećera

11.05.2016 07:41 ZAGREB, 10. svibnja 2016. (Hina), Hrvatska je Vlada na zatvorenoj sjednici održanoj u utorak izmijenila Uredbu o mjerama i naknadama za prekomjerne i špekulativne zalihe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda iz sektora šećera, a time je produljila rok vlasnicima da uklone špekulativne zalihe šećera do kraja srpnja ove godine.
 Iz Vlade su tek kratko priopćili kako je na današnjoj telefonskoj sjednici donijeta Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o mjerama i naknadama za prekomjerne i špekulativne zalihe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda iz sektora šećera.

Sam tekst Uredbe objavljen je na Internet stranicama Vlade, a iz njega proizlazi da je Vlada ponovno produljila rok za uklanjanje špekulativnih zaliha šećera s tržišta EU. Naime, Hrvatska je u skladu s propisima Europske unije bila obvezna utvrditi listu tvrtki koje su na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju imale na zalihama prekomjerne količine šećera te urediti uklanjanje špekulativnih zaliha.Izmjenom Uredbe utvrđen je novi rok u kojem vlasnici špekulativnih zaliha šećera moraju ukloniti te zalihe s tržišta EU i oni to moraju učiniti najkasnije do 31. srpnja 2016. godine.

Time je ponovno produljen rok za uklanjanje zaliha špekulativnih zaliha šećera - prvotno je, izvornom uredbom donesenom u lipnju 2013. godine, bio utvrđen rok do 31. listopada 2014. godine, a prošlogodišnjim je izmjenama uredbe taj rok bio produžen do 31. listopada 2015. godine.I prema izmjenama Uredbe, vlasnici špekulativnih zaliha, koji ih moraju ukloniti najkasnije do kraja srpnja ove godine o svom trošku, to mogu učiniti izvozom bijelog šećera izvan područja EU, uporabom u području goriva ili denaturacijom bez potpore za stočnu hranu za. Dokaze o uklanjanju, prema Uredbi, moraju dostaviti najkasnije do 31. listopada ove godine. 

Ako vlasnik špekulativnih zaliha ne provede obvezu uklanjanja na propisani način, utvrdit će mu se obveza plaćanja naknade u iznosu od 500 eura po toni (u ekvivalentu bijelog šećera ili suhe tvari) u korist hrvatskog državnog proračuna.  Izmjene Uredbe, za čiju je provedbu nadležno Ministarstvo financija, predviđaju i da će Ministarstvo, na temelju podataka koje im dostavi nadležno tijelo, "obaviti izračun špekulativnih zaliha vlasnicima proizvoda iz sektora šećera s naznakom pripadajućih količina špekulativnih zaliha te će o tome sastaviti zapisnik". 

Na zapisnik će se moći dostaviti prigovor u roku od četiri dana od primitka, a Ministarstvo će ga dostaviti nadležnom tijelu koje će rješenjem utvrditi vlasnike i pripadajuće količine špekulativnih zaliha. Tim će rješenjem vlasnici špekulativnih zaliha šećera biti obvezni ukloniti te špekulativne zalihe ili platiti novčanu naknadu. Inače, bivša je Vlada u veljači prošle godine, kada je prihvatila i izmjene Uredbe iz 2013. godine, bila utvrdila konačnu listu vlasnika špekulativnih zaliha šećera i na njoj su se našla 134 vlasnika s ukupno 37,1 tisućom tona šećera.Od početnog iznosa od 60 tisuća tona, koje je izračunala Europske komisija, pregovorima je ta količina smanjena na 37,1 tisuću tona, kod 134 tvrtke.

Iz tvrtki su na objavu i moguće sankcije od ukupno 19 milijuna eura uzvratile kritikama i prozivanjem državne administracije da je vlastiti nemar i neznanje prebacila na gospodarstvo, uz ostalo zamijerajući i da je resorno Ministarstvo poljoprivrede dvogodišnju bescarinsku uvoznu kvotu za šećer registriralo za 2013. i time "papirnato" uzrokovalo špekulativne zalihe.