Dnevne novosti

Radni dan neće se produljiti na devet sati

14.04.2016 07:20 ZAGREB, 13. travnja 2016. (Hina), Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u srijedu je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva još jednom demantirao spekulacije da će se radni dan produljiti na devet sati.

"Što se tiče radnog vremena, nema ni riječi o povećanju broja sati u radnom danu", odgovorio je Karamarko SDP-ovu Mirandu Mrsiću, kojega je također zanimalo hoće li Vlada smanjivati plaće zaposlenima u javnoj i državnoj upravi. "Što se tiče plaća u javnom sektoru, mislim da smo razgovarali o eventualnom povećanju, no bit ćemo pametniji u drugom dijelu godine", rekao je Karamarko. Poručio je da najsiromašniji građani neće biti pogođeni reformskim mjerama u zdravstvu.

"Sve te mjere koje spominjete pokušaj su da zaustavimo daljnja zaduživanja, znate za koliko ste nas zadužili", uzvratio je Karamarko bivšem ministru zdravlja Siniši Vargi (SDP) kojeg je zanimalo trebaju li najsiromašniji snositi teret konsolidacije zdravstva, odnosno najavljenih mjera "tzv. reforme" - poskupljenje dopunskog osiguranja, uvođenje nameta od 150 kuna za dolazak na hitnu službu, obustava sanacije bolnica...

Prvi potpredsjednik Vlade kaže da zdravstvo "guta" previše, oko 24 milijarde kuna godišnje, pa se troškovi moraju smanjiti.  "Bit ćemo solidarni s potrebitima i sigurno je da neće biti pogođeni mjerama koje ste naveli", rekao je Vargi. Pohvalio se i s 300 milijuna eura investicija u zadnja dva mjeseca. "Otvorit ćemo i puteve investicijama, to se sad već događa, već sad možemo govoriti o 300 milijuna eura investicija u ova dva mjeseca", rekao je Karamarko bivšem ministru poduzetništva Gordanu Marasu (SDP).

Na Marasovo pitanje kada će Vlada početi rasterećivati gospodarstvo, Karamarko najavljuje da se sprema novi porezni paket, te kaže da porezne mjere moraju biti stimulativne, a porezni obveznik rasterećen brojnih poreza i neporeznih nameta. "Pitate Vladu nakon dva mjeseca što namjerava, mi smo već krenuli i sigurno ćemo uspjeti", poručio je Karamarko Marasu.