Dnevne novosti

Počelo suđenje županu Šišljagiću i bivšem pročelniku Marolinu za zloporabe ovlasti

13.04.2016 07:05 OSIJEK, 12. travnja 2016. (Hina), Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i bivši pročelnik županijske Agencije za razvoj Martin Marolin izjavili su u utorak, na početku suđenja na osječkom Županijskom sudu, da se ne smatraju krivma za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima je Županija po optužnici Uskoka oštećena za više od 120 tisuća kuna.

Optužnica ih tereti da su 2011. i 2012. godine uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića u više navrata od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa te da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist oštetivši Županiju za više od 122 tisuće kuna. Maksimović je na pripremnom ročištu u veljači priznao krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te je nepravomoćno proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci,  koja se neće izvršiti ukoliko u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo. Nakon što im je pročitana optužnica, Šišljagić i Marolin izjavili su kako se ne smatraju krivima za ovo kazneno djelo. 

Zamjenik ravnatelja Uskoka Darko Dodig kazao je kako će tijekom postupka dokazati da su okrivljenici, koristeći se službenim ovlastima smišljeno i uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića izvlačili novac iz županijskog proračuna. Šišljagićev odvjetnik Radan Kovač ustvrdio je kako će dokazati da njegov branjenik nije počinio kazneno djelo, da je žrtva lažnih svjedočenja Zlatka Maksimovića i njegove supruge Ane te da je Uskok prikupljajući dokaze neprimjereno postupao, pokušavajući utjecati na neke sudionike tih događaja. 

Svjedok Zlatko Maksimović kazao je kako ga je početkom 2011. godine Šišljagić pitao poznaje li neke poduzetnike od povjerenja s kojima se može dogovoriti da dobiju poticaje Županije a kasnije bi određeni iznos vratili njemu osobno, uz objašnjenje da se na taj način djelomično financira stranka HDSSB i da je to uobičajen postupak. Dodao je kako je kontaktirao trojicu svojih prijatelja poduzetnika, kojima je rekao da se radi o poticajima za male poduzetnike te da da će određeni dio morati vratiti, ali da tada nije točno znao koliki će to iznos biti. Nakon što su poduzetnici formalno podnijeli zahtjev za potpore, na sastanku župana s pročelnicima upravnih odjela, rekao je Maksimović, okrivljenik Marolin ili netko iz njegovog ureda predočio bi podatke o zahtjevima, a župan Šišljagić je donosio rješenja o odobravanju poticaja.

Kada bi poduzetnici, nakon mjesec ili dva, dobili novac, saznao sam da su morali vratiti do 80 posto dobivenog iznosa, a ostatak su mogli zadržati, ustvrdio je Maksimović. Svjedok je opisao i slučaj predaje novca okrivljeniku Šišljagiću iz lipnja 2011. godine, kada je od poduzetnika Vlade Kolaka preuzeo 50 novčanica u apoenima od 500 kuna. Ustvrdio je kako ga je Kolak pitao može li se učlaniti u HDSSB, da bude podupirući član, ali da je Šišljagić rekao kako to ne bi bilo dobro jer bi bilo čudno da članovi stranke dobijaju potpore. Maksimović je kazao kako je poduzetnik Marinko Bando u prosincu 2011 godine dobio 25 tisuća kuna poticaja, od čega mu je predao 20 tisuća kuna, a taj je novac nakon nekoliko dana osobno dao Šišljagiću. Suđenje se nastavlja u srijedu, ispitivanjem novih svjedoka.