Dnevne novosti

Radna skupina jednoglasno: Treba donijeti novi Obiteljski zakon

12.04.2016 07:30 ZAGREB, 11. travnja 2016. (Hina), Radna skupina za analizu i ocjenu dosadašnjih učinaka i iskustava u primjeni Obiteljskog zakona u ponedjeljak je jednoglasno zaključila da treba donijeti novi Obiteljski zakon budući je sadašnji, kako se navodi, napisan teško, nečitko i nerazumljivo. 
Nakon temeljite analize, radna skupina je mišljenja da su u sadašnjem Obiteljskom zakonu mnogi pravni instituti nedorađeni radi čega postoje velike teškoće i problemi u njegovoj primjeni, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva socijalne politike i mladih. Postojeće kontradiktornosti izazivaju velike poteškoće u njegovoj primjeni, a sve se to prelama preko leđa građana, mišljenja su stručnjaci iz radne skupine koji su zaključili da je navedene poteškoće nemoguće korigirati izmjenama i dopunama postojećeg zakona. Stoga su jednoglasno preporučili da se krene u izradu novog zakona koji će uzimati u obzir postojeći pravni kontinuitet, europsku pravnu stečevinu i međunarodne obveze Republike Hrvatske te bolje odgovoriti na potrebe suvremene obitelji.

Zaključci radne skupine bit će i stručni temelj za odgovor Vlade RH na pitanja Ustavnog suda o budućim namjerama Vlade vezano za taj zakon. U radnoj skupini koja je prije 20-ak dana osnovana na inicijativu ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić bili su predstavnici centara za socijalnu skrb, profesionalnih udruženja socijalnih radnika, suci, odvjetnici, predstavnici različitih udruga, predstavnici akademske zajednice i nezavisni stručnjaci iz područja obiteljsko pravne zaštite i prava djece.   

Obiteljski zakon stupio je na snagu u studenome 2015. nakon što je Ustavni sud suspendirao predhodni koji je na snagu stupio 1. rujna iste godine. Veliki dio stručne javnosti zamjerao je tadašnjoj ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić da su u novi zakon unijete samo kozmetičke izmjene koje ne rješavaju srž problema te su i na njega, različite udruge, odvjetnici i pojedinci Ustavnom sudu ponovo podnijeli zahtijeve za ocjenom ustavnosti.