Dnevne novosti

Obustavljene sanacije 31 zdravstvene ustanove

07.04.2016 07:30 ZAGREB, 6. travnja 2016. (Hina), Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o obustavi postupka sanacije u 31 zdravstvenoj ustanovi, nakon čega će te ustanove biti vraćene osnivačima.

Vladina je odluka utemeljena na nedavno izmijenjenom Zakonu o sanaciji javnih ustanova, čime će se obustaviti sanacija pet kliničkih bolničkih centara, po dvije kliničke bolnice i klinike te 18 županijskih bolnica, koje će biti vraćene županijama koje će imenovati Upravna vijeća bolnica.

Sanacija nije postigla učinak

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je da se u tu zakonsku izmjenu išlo jer sanacija zdravstvenih ustanova nije postigla svoj učinak, pa je nastavak nesvrsishodan. Ustvrdio je da sva u međuvremenu nastala dugovanja neće opteretiti osnivače zdravstvenih ustanova, već će se pitanje dugova rješavati dogovorom između Ministarstva i osnivača ustanove u sanaciji. Vlada je uredbom uredila način izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu prema posebnim zakonima i odlukama o kriterijima i mjerilima za osiguravanje minimalnoga financijskog standarda javnih potreba u djelatnostima osnovnog i srednjeg školstva, socijalne skrbi, zdravstva i vatrogastva. Ta se pomoć, prema pojašnjenju ministra financija Zdravka Marića, financira iz dodatnog udjela u porezu na dohodak stavke za pomoć za izravnanja, a u proračunu za ovu godinu je u tu svrhu osigurano ukupno 1,67 milijardi kuna.

Prihvaćena je i odluka o prijenosu prava upravljanja nad sedam stanova u državnom vlasništvu s Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na Ministarstvo branitelja. Ministar Tomislav Medved kazao je da se radi o stanovima koje koriste ratni invalidi za koje je Ministarstvo zaključilo da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje. Na dnevnom redu sjednice bilo je i davanje mišljenja Hrvatskom saboru o Izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2014. Medved je pritom najavio da će uskoro inicirati zakonske izmjene kojima bi se povećao minimalni postotak dionica koji bi se u budućim privatizacijama izdvajao u Fond.

Plan prijema osoblja u MORH

Vlada je odobrila Plan prijema osoblja za 2016. godinu Ministarstva obrane (MORH), po kojem je u ovoj godini predviđeno zapošljavanje ukupno 862 osoba. Od ukupnog broja novih osoba koje bi se trebale zaposliti u MORH-u najviše je, njih 800, vojnika i mornara, rekao je ministar obrane Josip Buljević. Slijede kadeti i vojni stipendisti (40), te kandidati za časnike s tržišta rada (22).Također, Plan obuhvaća i 250 dočasnika, 54 kadidata koji završavaju osposobljavanje za časnike u ovoj godini, 38 dočasnika i vojnika, odnosno mornara koji se upućuju na osposobljavanje za časnike, te šest državnih službenika. U tu je svrhu, rekao je Buljević, u proračunu za ovu godinu osigurano 20,3 milijuna kuna. Još oko 16 milijuna kuna iznosit će trošak sudjelovanja pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u međunarodnim vojnim vježbama u ovoj godini. Naime, Vlada je donijela odluku kojom se odobrava prelazak državne granice oružanim snagama država članica NATO-a i Partnerstva za mir, koje će tijekom ove godine zajedno s hrvatskim vojnim snagama sudjelovati na ukupno 13 zajedničkih vojnih vježbi.

Hrvatskim snagama odobren je prelazak državne granice radi sudjelovanja na 34 zajedničke vojne vježbe izvan teritorija Hrvatske. Vlada je tu odluku donijela uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, dodao je Buljević.