Dnevne novosti

Hajdaš Dončić: Na unutarstranačkim izborima glasovalo više od 20 tisuća članova SDP-a

04.04.2016 07:15 ZAGREB, 2. travnja 2016. (Hina), Šef izbornog tima starog-novog prredsjednika SDP-a Zorana Milanovića Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u subotu navečer, nakon proglašenja Milanovićeve izborne pobjede, da je na izborima za predsjednika stranke glasovalo više od 20.000 od ukupno 37.000 članova SDP-a.
"Više smo nego zadovoljni, naši su članovi izišli na izbore, birali su i izabrali naš smjer, izabrali su Zorana Milanovića, nema nikakvih podjela. SDP je najveća hrvatska stranka i jedina stranka koja provodi izbore na ovakav način", kazao je Hajdaš Dončić. Ocijenio je kako je normalno da se u kampanji čuju povišeni tonovi te ocijenio kako onaj tko nema žar u očima, strast i eros, ne treba se baviti politikom. 

Milanka Opačić izjavila je kako je očekivala Milanovićevu glatku pobjedu te kako se nada da će se svi u stranci sada okrenuti pripremi za lokalne izbore, "najvjerojatnije, brzo i za parlamentarne". "SDP je jedina jaka stranka i jedina alternativa Domoljubnoj koaliciji koja je sada, kao što vidite, počela vrlo neodgovorno raditi posao i 'udara' po onima koji su najugroženiji", kazala je Opačić. Uvjerena je da se stranka nakon izbora za predsjednika neće podijeliti te da je zajednički izlazak pred novinare dvojice protukandidata Milanovića i Zlatka Komadine pokazala kako je stranka razvila demokratske standarde. Na pitanje ima li u stranci mjesta za gubitnike, odgovorila je kako je "u SDP-u uvijek bilo mjesta za sve koji su pozitivni i koji žele raditi u korist jačanja SDP-a, a onda i na korist građana i jačanja RH". 

Premoćnu pobjedu Zorana Milanovića očekivao je i Mirando Mrsić te podršku članova zagrebačke organizacije Milanoviću, unatoč činjenici da je predsjednik Gradske organizacije Davor Bernardić u kampanji podržao Komadinu tumači kao dokaz da su "ljudi u Milanoviću vidjeli ono što SDP-u nedostaje u Gradu Zagrebu - da dođe na vlast". Na pitanje može li organizacija s takvim odnosima kvalitetno pripremiti lokalne izbore, uzvratio je kako su izbori završili te kako je "sutra novi dan"."SDP je jedinstvena stranka, Gradski odbor ima svoje obveze, prava i dužnosti. I dalje smo u Gradskoj skupštini, moramo nastaviti aktivno djelovati tako da to treba nastaviti i dalje. Nema podjela, nema nikakvih osveta, nikakvih radnji koje ne bi bile primjerene", poručio je Mrsić. Upozorio je i kako stranački statut propisuje da Gradski odbor odlučuje o kandidatu za gradonačelnika.

"Nakon lokalnih izbora idu konvencije, statut je tu vrlo jasan i ne očekujem nikakvih promjena ni drugih načina na koji bi se postupalo u budućnosti", kazao je Mrsić Hini. Središnja izborna komisija još uvijek broji glasove na izborima na kojima su članovi SDP-a birali predsjednika stranke sustavom "jedan član – jedan glas", no nakon prebrojanih više od 70 posto listića Milanović vodi s oko 60 posto pa su iznenađenja nemoguća. Nakon izbora predsjednika, SDP-u za dva tjedna prestoji izborna konvencija na kojoj će 2200 delegata birati Predsjedništvo, potpredsjednike i Glavni odbor stranke.