Dnevne novosti

Orešković za neovisnu monetarnu politiku

15.03.2016 07:45 ZAGREB, 14. ožujka 2016. (Hina), Premijer Tihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska narodna banka (HNB) mora biti neovisna, komentirajući pokušaje manjeg koalicijskog partnera u vladi MOST-a da promjeni zakone koji bi omogućili oduzimanje određenih ovlasti središnjoj banci u cilju promjene monetarne politike. "Moje je stajalište jasno: monetarna politika mora biti nezavisna, što je slučaj u svim europskim zemljama", rekao je Orešković u razgovoru za američku agenciju Bloomberg.

Također je najavio da će vlada ovog ljeta organizirati niz događanja kako bi povećala interes za planiranu prodaju obveznica u vrijednosti 1,5 milijardi eura i druga ulaganja u cilju diversifikacije gospodarstva čija je održivost ovisna o turizmu. Ministarstvo financija, koje će voditi međunarodnu prodaju, prikupljena će sredstva iskoristi za refinanciranje jednake količine duga koji na naplatu dolazi ove godine, kazao je šef hrvatske vlade.

Bloomberg piše da Hrvatska nastoji zadržati gospodarski rast nakon šest godina recesije koje su za 12 posto "pojele" bruto domaći proizvod (BDP) te da mjere nove vlade za smanjivanje fiskalnog deficita uključuju prodaju državne imovine u vrijednosti 30 milijardi eura i otplatu dugova. Oreškoviću, bivšem izvršnom direktoru farmaceutske tvrtke koji je premijersku dužnost preuzeo u siječnju, prvi će test biti u u petak prilikom glasovanja u Saboru o prijedlogu proračuna za 2016. Izrazio je, međutim, uvjerenje  da će njegov fiskalni plan proći, obećavši provedbu reformi kako bi privukao ulagače, čime bi se unaprijedile javne tvrtke i otvorile nove tvornice

.Kao planirane mjere Orešković je naveo konsolidiranje stanja u bolnicima, "rezanje" troškova nabave, smanjivanje broja državnih agencija i ukidanje suvišnih programa. "Hrvatska ima golemi neiskorišteni potencijal. Svi znaju Hrvatsku kroz turizam, ali mi imamo i druge resurse", rekao je Orešković i dodao da veliko zanimanje vlada i za energetiku te infrastrukturne projekte. Osim toga, istaknuo je premijer, Hrvatska ima "visokokvalificiranu i talentiranu radnu snagu koja može konkurirati na globalnoj razini". Orešković potom navodi da mu je jedan od ciljeva i stabiliziranje javnog duga koji prema procjeni središnje banke iznosi 85 posto BDP-a.