Dnevne novosti

Orešković: Glavna poruka sastanka s Turskom trebala bi biti zatvaranje zapadnobalkanske rute

08.03.2016 07:45 BRUXELLES, 7. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski premijer Tiihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak, dolazeći na summit čelnika EU-a i Turske, da će glavna poruka toga sastanka biti zatvaranje zapadnobalkanske migrantske rute.

"Glavna poruka će biti da se zatvara ballkanska ruta. S tim je povezano i pitanje jačanja schengenskih pravila i tu će biti veliki pritisak, ali svima nam je jasno da treba pojačati schengenska pravila. Uz to, EU će trebati pomoći Grčkoj a trebamo čuti i stajalište turskog premijera Ahmeta Davutoglua", rekao je premijer Orešković dolazeći na summit 28 čelnika zemalja članica s turskim premijerom. To je drugi takav summit u četiri mjeseca na kojem će EU pokušati postići rješenje za migrantsku krizu.  

Orešković je rekao da će se razgovarati i o ulozi NATO saveza, koji će pružati pomoć u Egejskom moru i pomagati u borbi protiv krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz Turske u Grčku. Prema nacrtu deklaracije, čelnici EU-a trebali bi proglasiti "zapadnobalkansku migrantsku rutu zatvorenom". Međutim, prema više diplomatskih izvora. njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker traže da se ta rečenica izbaci.  

Glasnogovornica njemačke kancelarke Christiane Wirtz nazvala je mogućnost zatvaranja zapadnobalkanske rute spekulacijama. "Čula sam za informacije da se spekulira o zatvaranju balkanske rute. Želim reći da je zasad riječ o spekulacijama, pregovori su u tijeku i treba pričekati da se završe", rekla je Wirtz.