Dnevne novosti

Bulić: Neutemeljeni zahtjevi HUP-a za uvoz radne snage

02.03.2016 07:20 PULA, 1. ožujka 2016. (Hina), Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić u utorak je neutemeljenim i društveno neodgovornim ocijenio zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za uvoz radne snage, ističući da sindikat podupire ministricu rada i mirovinskog sustava Nadu Šikić, koja se suprotstavlja kvoti stranih radnika koju traže poslodavci.

Bulić je na konferenciji za novinare u Puli kazao kako HUP takvim zahtjevima nanosi štetu, kako hrvatskom radništvu, tako i njihovim obiteljima, ali dugoročno i cijeloj državi. Poslodavce je prozvao i da su u turističkim poduzećima, u odnosu na razdoblje od 1991. do 1995. godine, zadržali samo jednu trećinu stalno zaposlenih, dok su ostali radnici otpušteni uz otpremnine. "Ti isti poslodavci u 2015. godini, kada su fizički i financijski pokazatelji daleko bolji, imaju manje stalno zaposlenih radnika nego 2014. godine, no o tome šute neovisno o tome što je bivša Vlada smanjila PDV i doprinos na zdravstvu. Poslodavci nisu niti zaposlili veći broj stalnih radnika niti su im povećali plaće koje su tada zaostajale 18 posto za prosječnom plaćom u Hrvatskoj", poručio je Bulić. 

Istaknuo je kako odgovornost za takvo stanje snosi Ministarstvo turizma, koje je "svojim neradom doprinijelo tome". Dodao je da je Ministarstvo platilo elaborat koji je izradio Hotelijerski fakultet u Opatiji pod nazivom "Standardi rada u turizmu", a da se krene s realizacijom tog elaborata, smatra, broj stalno zaposlenih radnika bio bi za 10 do 15 posto veći nego sada. "Na taj način ne bi se u turizmu stvarali invalidi rada i ne bi gosti, kao što su to učinili prošle godine, ocjenjivali Istru najnegostoljubivijom regijom u Hrvatskoj", rekao je Bulić. Ništa bolja situacija, upozorio je, nije ni u brodogradnji i graditeljstvu, gdje kvalitetni ljudi zbog izuzetno niske plaće odlaze raditi u drugim europskim državama. Stoga od Vlade traži da vodi brigu o zahtjevu HUP-a kojeg "interesira samo profit" te ne dozvoli uvoz radne snage.