Dnevne novosti

Saborski zastupnici za bolju kontrolu lokalnih tvrtki u sprječavanju prijevara

25.02.2016 07:05 ZAGREB, 24. veljače 2016. (Hina), Saborski zastupnici u srijedu su se suglasili u ocjeni kako je izvješće o obavljenoj učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave u 2014. rezultat odlično provedene revizije, ali s katastrofalnim rezultatima, zbog čega su apelirali na hitno uvođenje kontrolnih mehanizama.

Neregulirano primanje darova, ugošćavanje, nedostatna briga za troškove goriva, službenih automobila i mobitela, zapošljavanje i nabavka mimo propisane procedure. tek su neke od revizijom utvrđenih nepravilnosti. "Zašto se na državnoj razini ne uspostavi antikorupcijski centar i zašto ne rade noćni sudovi kao u drugim državama? Mi smo razapeli čovjeka za jednu daščaru u Samoboru, a imamo ljude koji su dužni državi milijune kuna. To je za mene obična farsa od pravne države", poručio je Željko Glasnović (HDZ). "Kad imate od 106 subjekata, a samo sedam na koje nema primjedbi, onda se uistinu postavlja pitanje tko je tu krivac? Ako imate ovakav revizijski rezultat za komunalne tvrtke, očito nešto ne štima sa zakonodavstvom. Jer, ako u jednom razredu poslije jednog kontrolnog cijeli razred dobije dva ili jedan, onda je u pitanju taj profesor", ustvrdio je njegov stranački kolega Blaženko Boban. 

Apelirao je Boban i na odgovornost načelnika općina, gradonačelnika i župana. "A trebali bi biti (odgovorni) jer u konačnici, oni su ti koji na neki način pod svojim nadzorom imaju i komunalne tvrtke i trgovačka društva unutar svojih lokalnih uprava", poručio je.

'Mostovac' Bulj: Krajnje je vrijeme da se lokalnim šerifima stane na kraj  

'Mostovac' Miro Bulj ustvrdio je kako je krajnje vrijeme da se "tim lokalnim šerifima stane na kraj", na što mu je Boban uzvratio: "Dosta je tog nazivanja 'lokalni šerifi', jer 80 posto ljudi časno i pošteno na rade terenu". U obranu lokalnih čelnika stala je 'mostovka' Ružica Vukovac, i sama načelnica. "Trpim tri godine raznorazna prozivanja. Ja sam načelnica općine koja nema službena vozila, ne pišem si putne troškove i nikada u tri godine nisam napisala čak niti jednu jedinu dnevnicu. Međutim, zbog bivšeg načelnika koji je radio inkriminirane radnje, a Državno odvjetništvo ga nije zbog toga prozivalo, ili za ona kaznena djela za koja je prozvan nije procesuiran, trpimo i mi sankcije, uporna prozivanja i razno razne etikete", istaknula je Vukovac. 

HNS-ovka Anka Mrak Taritaš poručila je kako će se moći reći da je posao napravljen tek kada u glavnom gradu bude otvoreno, javno i transparentno upravljanje sredstvima te kada se vidi po kojim se kriterijima se zapošljava, daju dodaci na plaće i koriste službena vozila. Da se novac troši neracionalno te da se moraju uvesti jači kontrolni mehanizmi mišljenja je Dario Hrebak (HSLS). "Ovo je odlično provedena revizija s, nažalost, katastrofalnim stanjem. Još jednom pozivam gradonačelnike i župane na koje se ovo izvješće odnosi da se, svaki unutar svog dijela trgovačkih društava, zapitaju te da se pokuša naći konsenzualno rješenje da se zajednički riješi ovaj očiti problem", poručio je Hrebak. 

Na tvrdnju Milivoja Špike (BUZ) kako u sustavu ima malverzacija reagirao je Laburist Tomislav Končevski. "Nadam se da ste i pokrenuli neke postupke. Rekli ste da znate za malverzacije i ja se nadam da ste to prijavili DORH-u, da ste prijavili policiji. Jer ako znate, onda treba vas prijaviti ako niste to prijavili", naglasio je Končevski. "Dapače, prijavio sam i jedini koji je nastradao bio sam ja. Znate zašto? Jer onaj kog sam prijavio bio je prejak u odnosu na prijavu, a argumenti koji su bili sastavni dio prijave neoborivi", odgovorio mu je Špika. To je potaklo i SDP-ovca Josipa Leku na repliku. "Ako ne djeluje pravna država, a zastupnik zna za nezakonitost, a tko to ima više vlasti nego predstavnici građana u ovakvom tijelu? I ne možete sad više se žaliti ni na SDP niti na prošle vlade. Dajte, nije sve dakle samo na izgovorenom, nego i na aktivnostima", poručio je. Rasprava o izvješću o obavljenoj učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave potom je skrenula na 'drugi kolosjek'.

Marić: HMID je na burzi "ispod stola" prodao dionice Kraša 

Tako je Goran Marić (HDZ) optužio Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo (HMID), koje upravlja Kapitalnim fondom u vlasništvu HZMO-a, da su na Zagrebačkoj burzi "ispod stola" prodali 93.772 dionice Kraša za 509,9 kuna po dionici, u vrijeme dok im je tržišna vrijednost bila oko 520 kuna, pa su time fond oštetili za 1,4 milijuna kuna. "Postavlja se pitanje u čemu je problem što je prodano? Pa uprava HMID-a je dogovarala upravo s upravom Kraša pod kojim uvjetima prodati dionice Kraša njima samima. Umjesto dražbe na Zagrebačkoj burzi. A dražba znači da vidimo tko će platiti više. I umjesto ponude prodaje dionica u nekoliko lotova ,jer se onda postiže bolja cijena, oni se dogovaraju oko cijene i to ispod stola", kazao je Marić. 

U raspravi su ponovno aktualizirana i pitanja razdjelnika toplinske energije. "Te razdjelnike su forsirali čelnici lokalne samouprave, no nitko si nije postavio pitanje da li će to moći ili neće funkcionirati. Pričali kako će građani plaćati manje grijanje, a to se nažalost pretvorilo u traumu za mnoge", rekao je Ivan Šuker (HDZ). Da bi građani trebali znati koliko su energije potrošili, ali da to ne znaju, mišljenja je i 'mostovac' Ivica Mišić, koji je također uvjeren da ugrađeni razdjelnici nisu primjereni i ne mjere potrošnju energije. "Svi znamo da su razdjelnici podvala i da su od tog 'slučaja razdjelnik' imali samo štetu građani Hrvatske te da je u toj podvali itekako sudjelovala i HERA jer nije spriječila", složio se i Goran Marić.