Dnevne novosti

Fond za zaštitu okoliša na osječkom području sufinancirao projekte vrijedne oko 100 milijuna kuna

17.02.2016 07:10 OSIJEK 16. veljače 2016. (Hina), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na osječkom je području posljednjih nekoliko godina sufinancirao projekte vrijedne oko 100 milijuna kuna, od čega je osigurao oko 50 posto novca, a na temelju, koji su u utorak potpisali direktor Fonda Sven Mueller i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, Fond će s 3,5 milijuna kuna sufinancirati izgradnju dječjeg vrtića u prigradskom naselju Sarvaš.

Vrkić je na sastanku istaknuo kako je, među ostalim, riječ o ulaganjima u sanaciju odlagališta otpada u Nemetinu, Filipovici, Sarvašu i Lončarici Velikoj te u reciklažna dvorišta, bez čega ne bi bilo odgovarajućega komunalnog standarda. Dodao je kako će se, zahvaljući sufinaciranju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Sarvašu izgraditi najsuvremenija i energetski učinkovita zgrada dječjeg vrtića za koju će se ostatak od 1,5 milijuna kuna osigurati iz gradskog proračuna. Kako je istaknuto, dovršetak vrtića očekuje se do lipnja 2017.   Mueller je izvijestio kako je taj fond, među ostalim, financirao projekte primarnoga gospodarenja otpadom i prikupljanja otpada, a još su neki projekti u različitim fazama pripreme, primjerice izgradnja regionalnog centra za kompostiranje jer je jedan od ciljeva smanjiti biorazgradivi otpad.

Direktor osječke komunalne tvrtke Unikoma Davor Vić rekao je da biorazgradivi otpad čini 40 posto ukupnoga miješanog komunalnog otpada čija se količina, po regulativama Europske unije, mora smanjiti za 50 posto do 2020. godine, zbog čega se krenulo u investiciju u centar za kompostiranje, za koji je izrađena sva potrebna dokumentacija i studija izvedivosti, što bi se moglo realizirati do kraja godine. Pročelnica Upravnog odjela za EU projekte i gospodarstvo Kornelija Mlinarević rekla je kako se očekuje da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati i projekt izgradnje Centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim pogonom koji provodi zajednička tvrtka grada Osijeka i osječkoga Sveučilišta.