Dnevne novosti

Iznuđivač čelnika Plodina osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora

16.02.2016 07:10 RIJEKA, 15. veljače 2016. (Hina), Na tri godine i osam mjeseci zatvora nepravomoćno je u ponedjeljak na riječkom Županijskom sudu osuđen 51-godišnji Joso Noković, optužen da je članovima Uprave i Nadzornog odbora trgovačkog lanca Plodine prijetio smrću i trovanjem hrane u prodavaonicama te tvrtke ne isplate li mu na stotine tisuća eura.
Nokoviću, umirovljenom pravosudnom policajcu, na suđenju je utvrđeno da je od veljače 2006. do ožujka 2014. slao više pisama na adrese članova Uprave i Nadzornog odbora Plodina te još nekoliko imućnih građana Kostrene kraj Rijeke, gdje je živio, tražeći ukupno i do 800 tisuća eura. Prijetio im je da će, ne isplate li mu novac te ako o iznudi obavijeste policiju, ugroziti njihov i živote članova njihovih obitelji, otrovati artikle u prodavaonicama te postaviti eksploziv. Nakon uhićenja, u njegovu su stanu pronađene bilježnice u kojima je bilježio sve što je činio vezano uz iznude i onim što je planirao, a osuđen je i za nedozvoljeno držanje streljiva. Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Jesenka Kovačić ustvrdila je u obrazloženju presude kako je počinjenje ovih nedjela bilo lako dokazivo zbog Nokovićeva priznanja, iskaza svjedoka i prikupljenih dokaza.

Iako je Noković tijekom suđenja negirao da je njegov motiv bila materijalna korist, navodeći da je prijetio zbog nezadovoljstva vlastitim životnim okolnostima u odnosu na iznuđivane, sudsko vijeće je utvrdilo da je nedvojbeno njegov početni cilj bio novac.  Olakotne okolnosti pri procjeni duljine zatvorske kazne bile su dosadašnja neosuđivanost, smanjena ubrojivost, ukupno zdravstveno stanje, činjenica da nije nastala šteta te njegovo kajanje i isprika iznuđivanima. Joso Noković ostaje u pritvoru u kojem se nalazi od rujna 2014. godine. Uhićen je u ožujku te godine, nakon istrage koja je trajala četiri mjeseca od kada su čelnici Plodina policiji prijavili iznuđivanje.