Dnevne novosti

Prijedlog zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom nije dobio podršku Odbora za Ustav

15.02.2016 07:35 Zagreb, 12. veljače 2016. (Hina), Prvi Vladin zakonski prijedlog koji se našao na glasovanju pred jednim saborskim radnim tijelom, izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, nisu u petak dobile potrebnu potporu Odbora za Ustav.

Za predložene izmjene glasovalo je četvoro zastupnika vladajućih stranaka, a protiv je bilo isto toliko zastupnika oporbe. Ostali članovi nisu došli na sjednicu, a "oporbenjaci" su se usprotivili da se u rezultat glasovanja uvrste i dva deponirana glasa, što je prihvatio i ptredsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most). Predloženom zakonu, po kojemu bi u Povjerenstvu za upravlljanje državnom imovinom sjedila obojica potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov oporba zamjera neučinkovitost, s obzirom na to da će povjerenstvo imati paran broj članova, njih osam, što bi moglo blokirati odlučivanje. "Po dosadašnjem iskustvu, kada ta dva potpredsjednika o nečemu pregovaraju, onda to traje. Imat ćemo povjerenstvo koje neće moći odlučiti ni o čemu", uvjeren je Peđa Grbin (SDP). Milorad Pupovac (SDSS) neprihvatljivim, pak, smatra činjenicu da Vlada nema potpredsjednika zaduženog za gospodarstvo, iako su vladajući najavljivali da će se upravo na to fokusirati. 

Dovoljnu podršku u Odboru nije dobio ni zahtjev SDSS-a da se izmijeni odluka o privremenom raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, što znači da će 88.940 kuna za tu namjenu ostati Mirku Raškoviću, a ne SDSS-u, stranci koja ga je kandidirala za zastupnika srpske nacionalne manjine. Za izmjenu odluke na temelju koje se zastupnici i stranke financiraju u prva tri mjeseca ove godine glasovalo je četvoro zastupnika oporbe, dok je jednak broj zastupnika vladajućih ostao suzdržan. Pupovac je uvodno ustvrdio kako zakon na temelju kojega se raspoređuje novac izrijekom propisuje kako to pravo imaju stranke i "nezavisni zastupnici koji su izabrani s nezavisnih lista", što Rašković nije. "Raškovića nije kandidirala udruga, nego njegova stranka i slučaj ne može biti jasniji. On nema pravo na ta sredstva", kazao je Pupovac, koji tumači da taj novac pripada SDSS-u. 

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak uzvratio mu je kako ga razumije, navodeći da je upravo Most najviše oštećen zbog nedorečenog zakona, na temelju kojega je novac za tri zastupnika dobila stranka Hrid, registrirana u vremenu između objave izbornog rezultata i konstituiranja Sabora. Oporbeni zastupnici, međutim, tumače kako to nisu usporedivi slučajevi, s obzirom da većina Mostovih zastupnika nisu članovi stranke, nego su izabrani s lista Mosta kao nezavisni. Kada bi se na Most primijenila logika kakva je primijenjena na Raškovićev slučaj, stranka bi dobila vrlo malo novca, s obzirom da se on raspodjeljuje na temelju stranačke pripadnosti u trenutku konstituiranja Sabora, kažu.

Oporba je suglasna da je zakon nedorečen i da ga treba mijenjati, ali smatraju da prije toga treba promijeniti odluku o privremenom financiranju, koja je, kažu, protuzakonita. Peđa Grbin ispričao se jer je, kaže, osobno kriv za donošenje takve odluke, buduću da je ona pripremljena prije konstituiranja Sabora, dok je još bio na čelu Odbora.