Dnevne novosti

Vrkić: S Vladom ćemo razgovarati o spašavanju investicije HEP-ove elektrane

09.02.2016 07:10 OSIJEK, 8. veljače (Hina), Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je u ponedjeljak kako će s novom Vladom razgovarati o tome kako spasiti izgradnju plinske kombi kogeneracijske elektrane u Osijeku, vrijedne 2,7 milijarda kuna, pošto je HEP u siječnju poništio natječaj i odustao od te investicije.

HEP je u siječnju odlučio poništiti pregovarački postupak javne nabave za izgradnju i dugoročno održavanje te elektrane na lokaciji pogona TE-TO Osijek, za što su ponude predale tvrtke Alstom i Siemens.  Na sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje vijećnika HDSSB-a Krešimira Bubala što je razlog poništenja natječaja i kada će biti raspisan novi jer je to trebala biti najvažnija investicija u Osijeku u posljednje vrijeme, Vrkić je rekao kako je dobio neslužbenu informaciju da su u pitanju proceduralne pogreške te da će s novom Vladom i mjerodavnim ministrom razgovarati o tome da se ta investicija spasi.  

Na Bubalovu tvrdnju kako je očito riječ "o predizbornom natječaju" Vrkić je rekao kako o tome da je u pitanju ozbiljna inicijativa, a ne predizborni trik, govori i podatak da je grad za tu investiciju već prihodovao dva milijuna kuna komunalnog doprinosa te kako ne vjeruje da je riječ o predizbornom potezu. U vezi s upitima vijećnika o privatizaciji Nogometnog kluba Osijek Vrkić je rekao kako smatra da je taj proces u završnici te očekuje da bi u petak mogao biti potpisan ugovor s mađarskim poduzetnikom Lorincom Meszarosem budući da je Gradsko vijeće već odlučilo prodati vlasnički udio grada od 46,6 posto, ali, dodao je, još je potrebno dobiti suglasnost mjerodavnog ministarstva budući da se prodaje više od 25 posto dionica.  Mislim da smo u završnici procesa, da ćemo, uz pomoć mađarskih ulagača, spasiti klub i gradski brend od likvidacije te otvoriti prostor za nova ulaganja, rekao je Vrkić.  

U vezi s mjerama koje se namjeravaju poduzeti radi sprječavanja mogućeg širenja zika virusa, s obzirom na to da osječko područje obiluje komarcima, gradonačelnik Vrkić je podsjetio kako su na osječkom području prošle godine prvi put primijećeni tigrasti komarci, na što se odmah reagiralo. Za idući tjedan najavio je dva stručna skupa na kojima će se analizirati što još treba poduzeti kao mjeru opreza glede mogućeg širenja tog virusa i uništavanja komaraca te kako u tom procesu udružiti grad, prigradska naselja, županiju i državu.  

Ocijenio je kako je posebice važno da se država uključi u tretiranje komaraca na područjima u njezinoj ovlasti, ponajprije u Parku prirode Kopačkome ritu. Većinom glasova Gradsko vijeće prihvatilo je Vrkićevo izvješće o radu u drugoj polovici prošle godine. Izvješću su najviše prigovarali vijećniici oporbenoga HDSSB-a navodeći kako, unatoč nekim pomacima, gospodarska slika nije zadovoljavajuća jer mladi napuštaju grad, obrtnici zatvaraju svoje obrte i nema novih kapitalnih projekata, što gradska uprava nije uspjela promijeniti.