Dnevne novosti

Načelniku GS OSRH generalu Lovriću francusko odličje Reda Legije časti

22.01.2016 07:05 ZAGREB, 21. siječnja 2016. (Hina), Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) general zbora Drago Lovrić odlikovan je Redom Legije časti (Legion d'honneur) - najvišim francuskim odlikovanjem koje se dodjeljuje visokim dužnosnicima, prijateljima Francuske Republike, za izniman doprinos jačanju mira i stabilnosti u Europi, za predano i aktivno djelovanje na jačanju sigurnosti dviju država, te u okviru NATO-a i Europske unije.
Predsjednik Francuske Republike Francoise Hollande donio je 5. siječnja 2016. odluku da se generalu zbora Dragi Lovriću dodijeli Red Legije časti, stupanj "Zapovjednik", a o terminu uručenja odlikovanja generalu Lovriću javnost će biti naknadno obaviještena, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).  Generalu Lovriću odlikovanje je dodijeljeno za izniman doprinos jačanju mira i stabilnosti u Europi, za predano i aktivno djelovanje na jačanju sigurnosti dviju država, te u okviru NATO-a i Europske unije, ističu iz MORH-a. 

Odličje Reda Legije časti ustanovio je Napoleon Bonaparte 19. svibnja 1802. kao priznanje za vojne ili civilne zasluge bez obzira na podrijetlo, vjersku pripadnost ili mjesto rođenja primatelja, što je tada bila revolucionarna zamisao potpuno u skladu s idejama Francuske revolucije, pod uvjetom da je kandidat privržen temeljnim idejama Francuske revolucije: sloboda, jednakost i bratstvo. Legija časti ima tri stupnja: Vitez (Chevallier), Časnik (Officier), Zapovjednik (Commandeur) te dvije titule: Viši časnik (Grand Officier) i Veliki križ (Grand Croix).

Redom Legije časti se svake godine odlikuje 3000 osoba, od kojih dvije trećine čine civili, a jednu trećinu vojne osobe. Načelnik GS OS RH Drago Lovrić izjavio je, u povodu dodjele visokoga francuskog odlikovanja, kako je iznimno počašćen što je među ljudima koji s ponosom nose odlikovanje Legije časti koje Francuska Republika dodjeljuje pojedincima koji promiču ideje slobode, jednakosti i bratstva. "Smatram da ovo odlikovanje nije priznanje samo moga doprinosa, već je to ujedno i priznanje Oružanim snagama Republike Hrvatske na očuvanju svjetskoga mira i razvoju snažnih prijateljskih, partnerskih i savezničkih odnosa naših dviju država", istaknuo je general Lovrić.