Dnevne novosti

Sve zemlje balkanske rute uvode stroži granični režim za migrante

21.01.2016 07:25 SKOPLJE, 20. siječnja 2016. (Hina), Makedonija je posljednja u nizu zemalja na tzv. balkanskoj ruti koja je u srijedu uvela stroži režim prelaska granice za migrante na putu u zapadnu Europu. 
Makedonska policija objavila je da je zatvorila granicu s Grčkom i tako na grčkom teritoriju blokirala više stotina ljudi."Granica je zatvorena", rekao je za AFP visoki dužnosnik makedonske policije, a glasnogovornik grčke policije je rekao da je granica zatvorena od utorka navečer i da je šestotinjak migranata iz Sirije, Afganistana i Iraka na grčkoj strani granice, gdje čekaju ulazak u Makedoniju.Nakon što je Austrija u srijedu uvela restrikcije u prijemu izbjeglica i migranata iz Slovenije, recipročne mjere najavile su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Austrijska vlada odlučila je da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019., na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije. U zemlju Austrija neće puštati ekonomske migrante nego samo izbjeglice iz ugroženih regija.Mjere će se u punoj mjeri početi primjenjivati od idućeg mjeseca, a odvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata počelo je već u srijedu. Nešto poslije 12 sati na austrijsku stranu graničnog prijelaza Šentilj/Spielfeld puštena je prva skupina migranata koji u Austriju ulaze po novim pravilima, uz oštriji nadzor prtljage i kontrolu dokumenata, a na prijelazu je i veći broj pripadnika policije nego do sada, dok granicu u blizini čuvaju i pripadnici austrijskih oružanih snaga.

Hrvatska najavila nova pravila na hrvatsko-slovenskoj granici

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate i Hrvatska uvesti nova pravila. "Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji", izjavio je Ostojić Hini, zamoljen da komentira novi austrijski režim prijelaza migranata preko granice, a u svijetlu slovenskih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici s Hrvatskom. Dodao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku. No, istaknuo je da će o svemu detaljnije govoriti na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije zakazanoj za četvrtak u 13 sati.

Slovenija o strožem režimu odlučuje u četvrtak

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavivši da će o recipročnim mjerama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti slovenska vlada."O tome će vlada odlučivati u četvrtak, a jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prijem migranata iz Hrvatske. Morat ćemo se prilagoditi onome što radi Austrija", kazao je Erjavec, dodavši da je slovenska vlada u stalnim kontaktima s austrijskom. Više je slovenskih visokih dužnosnika, uključujući i premijera Miru Cerara, zadnjih dana izjavilo kako će Slovenija ovisno o novim austrijskim mjerama prema migrantima i izbjeglicama iste mjere odmah proporcionalno primijeniti i na granici s Hrvatrskom.Cilj je, isticali su, smanjiti i zaustaviti migracijski val u Europu, a postoji i zabrinutost da bi se Slovenija mogla pretvoriti za "džep" u kojemu bi ostale tisuće migranata čiji ulazak Austrija ne odobri ili ih vrati.Oporba desnog centra navodi da je premijer Cerar na vrijeme trebao podići žičanu ogradu prema Hrvatskoj, u isto vrijeme kad je to učinio mađarski premijer Viktor Orban, te zahtijeva da Slovenija i formalno zatraži članstvo u Višegradskoj skupini zemalja koje se protive izbjegličkim kvotama.

Cerar će se u petak na Brdu kod Kranja na zajedničkoj sjednici dviju vlada, koja je već lani dogovorena, sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Srbija slijedi austrijske mjere o azilu za migrante

Preko teritorija Srbije od danas mogu prelaziti samo migranti koji izraze namjeru tražiti azil u Austriji i Njemačkoj, priopćio je srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin. "Od danas, na osnovu odluke austrijske vlade koja nam je dostavljena posredstvom vlada Slovenije i Hrvatske, migranti neće moći nastaviti putovanje ako nisu izrazili namjeru zatražiti azil na teritoriju Austrije i Njemačke", rekao je Vulin novinarima tijekom posjeta privremenom prihvatnom centru za migrante u Adaševcima kod Šida. Vulin je istaknuo da migranti koji traže druge zemlje i koji svoju namjeru o azilu žele izraziti na teritoriju druge države, neće moći prijeći teritorij Hrvatske, Slovenije, Austrije, pa tako ni Njemačke. Takva odluka bila je povodom za odluku srbijanske vlade da uvede identičnu mjeru, o čemu je izvijestila i Makedoniju, s obzirom da će se na srpsko-makedonskoj granici, gdje su uspostavljene kontrole, azilanti morati izjasniti o namjerama za azil. Vulin je naglasio kako će vlada u Beogradu nastaviti, kao i dosad, "štititi interese Srbije" i svaku odluku donositi sukladno interesima građana i potrebe da migranti sigurno prođu preko teritorija Srbije te da budu "nahranjeni, medicinski zbrinuti i sigurnosno provjereni".