Dnevne novosti

Zastupnica Gordana Rusak prijavljena za političku trgovinu

20.01.2016 07:30 ZAGREB, 19. siječnja 2016. (Hina), Državno odvjetništvo potvrdilo je da je zaprimilo kaznenu prijavu nakon objavljenih tvrdnji da je saborska zastupnica Gordana Rusak uvjetovala prijelaz u klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) financiranjem njenih znanstvenih projekata i zapošljavanjem svoje suradnice. 
Državno odvjetništvo Hini je u utorak navečer potvrdilo da je prijava dana Uskoku koji će "postupiti sukladno zakonu". Kaznenu prijavu je prema tvrdnjama medija, koji su objavili i preslik prijave, podnio zastupnik Branimir Glavaš zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika u pokušaju. No, Državno odvjetništvo nije željelo otkriti nikakve detalje prijave. U izjavi za Jutarnji list Glavaš je kazao da je "ono što je objavljeno" u medjima i što je "pročitao vezano uz dogovore g. Rusak s HSU-om i Stipom Petrinom" nevjerojatno. "Riječ je o skandalozonom ponašanju i to je apsolutno neprimjereno za jednu tako visokomoralnu političarku, predstavnicu nekakvog novog, trećeg puta", ustvrdio je Glavaš. Dodao je i da mu motiv nije bio što je Rusak ranije izjavila da joj je neprihvatljiva suradnja sa strankom nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca. 

Pozivajući se na neslužbene informacije Jutarnji list navodi i da je prozvana zastupnica koja je u konačnici ušla u klub zatsupnika HSLS-a i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem pregovarala o mogućoj suradnji s njegovom strankom. No, predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Igor Dragovan ranije je demantirao informacije da im je Rusak nudila suradnju. Rusak je ranije "lažima, podbadanjima i nemoralom" nazvala tvrdnje da je HSU-u uvjetovala prelazak u njihov klub. "Toliko laži, podbadanja i nemorala u jednom danu nisam doživjela u čitavom svom životu", kazala je Rusak Hini, zamoljena da komentira tvrdnje predsjednika HSU-a Silvana Hrelje da se prije priključenja klubu HSLS-a nudila zajedničkom klubu HSU-a i nezavisnog Stipe Petrine, također bivšeg Mostovca.

Mediji su u ponedjeljak, nakon što je Rusak napustila Hrid Drage Prgometa i prešla HSLS-u, objavili presliku pisma koje je zastupnica poslala HSU-u, a u kojem nudi suradnju s njihovim klubom, uz niz preduvjeta, među kojima je i "izdvajanje sredstava na mjesečnoj razini u zaseban fond za provedbu znanstvenih projekata u cilju povezivanja gospodarstva i znanosti, kao i za popularizaciju znanosti u redovima Sabora", za što predlaže iznos od 10.000 kuna. U pismu, čiju je autentičnost HSU potvrdio, traži i da u Klubu do kraja mandata, uz mjesečnu neto plaću od 10.000 kuna, zaposle njezinu suradnicu Sanelu Dropulić, koja je sada angažirana kao glasnogovornica u HSLS-u.