Dnevne novosti

Osijek će u 2016. za financiranje projekata i aktivnosti udruga izdvojiti 1,35 milijuna kuna

14.01.2016 07:10 OSIJEK, 13. siječnja 2016. (Hina), Grad Osijek će u ovoj godini za financiranje projekata i aktivnosti udruga iz proračuna izdvojiti 1,35 milijuna kuna, no za razliku od dosadašnje prakse, kada su udruge mogle sredstva za svoje aktivnosti tražiti izravno zamolbom prema gradonačelniku, od ove godine će se sredstva dodjeljivati isključivo putem javnih poziva i natječaja.

Da će sve udruge morati prolaziti istu proceduru – od javnog poziva ili natječaja, zadovoljavanja kriterija, odluke povjerenstva do sklapanja ugovora - izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Vrkić. Pojasnio je kako su gradske službe završile postupak usklađenja svojih akata te će od sada postupati prema Zakonu o financiranju udruga donesenim prošle godine na nacionalnoj razini, koji je na snagu stupio s prvim danom ove godine. "Od spomenutog iznosa, 787.000 kuna bit će dodijeljeno udrugama za njihove projekte putem javnog natječaja, koji će biti raspisan tijekom siječnja. A 567.000 kuna namijenjeno je za financiranje aktivnosti udruga i za to ćemo raspisati javni poziv koji će biti otvoren sve dok se ne potroše sredstva iz proračuna namijenjena za financiranje tih aktivnosti", kazao je Vrkić. 

Najavio je kako će, nakon što se udruge jave na natječaj ili javni poziv, o svemu odlučivati stručna povjerenstva koja će razmatrati zahtjeve te predlagati rješenja i dodjelu sredstava za projekte, odnosno aktivnosti. Za projekte će se moći dodjeljivati od 2.000 do 35.000 kuna, a za aktivnosti od 1.000 do 30.000 kuna. "Mi smo se uskladili sa zakonskim obvezama koje pozdravljam, jer ovako će se puno odgovornije i transparentnije trošiti proračunski novac. Neću reći da se za 1.000 kuna mogu kupovati glasovi, ali gradonačelnici, načelnici, župani su mogli kupovati naklonost kroz to ako nekome daju ili ne daju sredstva. Zato je jako dobro da o svemu odlučuje struka, a ne politika. Meni će biti puno lakše raditi. To i mene oslobađa obveze da možda pod nekakvim političkim pritiscima ili nekakvim privatnim reakcijama reagiram i dijelim proračunski novac kao da je moj.

Drago mi je da Zakon ide na ruku toga da se uvede red“, zaključio je Vrkić.  Stroži kriteriji, rečeno je, natjerat će i udruge da u dostavljenim izvješćima jasno i konkretno prikažu na što su potrošili dodijeljena sredstva. Jadranka Nikolov, tajnica Grada, istaknula je da im se sve zainteresirane udruge, kao i uvijek do sada, po pitanju bilo kakvih nejasnoća mogu slobodno obratiti i za eventualnu savjetodavnu pomoć prije no što apliciraju za projekte.