Dnevne novosti

Cerar: želim dobre odnose s Hrvatskom, ali potrebna je politička volja druge strane

05.01.2016 07:30 LJUBLJANA, 4. siječnja 2015. (Hina), Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da je za to potrebna poliitička volja obiju strana pri čemu je istaknuo poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži i izbjegličkoj krizi koje su u 2015. pomutile te odnose. 
"Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali je za dobre odnose potrebna politička volja na obje strane", kazao je Cerar u svom govoru slovenskim diplomatima koji su se okupili na tradicionalnom godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja.Govoreći o poznatoj arbitražnoj aferi i odluci Hrvatske da izađe iz kompromitiranog arbitražnog procesa, Cerar je ponovio poznata stajališta Ljubljane rekavši da slovenska vlada očekuje da će arbitri nastaviti svoj rad i donijeti konačni pravorijek. "Vjerujemo u arbitražni  sud i vjerujemo da će on nastaviti svoj posao objektivno i nepristrano te ove godine donijeti presudu obvezujuću za obje strane", kazao je Cerar. "Nadam se da će i na hrvatskoj strani prije ili kasnije prevladati spoznaja kako  je arbitraža najdjelotvorniji način da otvorimo novo i bolje poglavlje u našim međusobnim odnosima", kazao je.

Najveći dio svog obraćanja okupljenim veleposlanicima i drugim predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava Slovenije u Europi i svijetu slovenski je premijer posvetio migracijskoj krizi, za koju smatra da može dugoročno izazvati sudbonosne podjele u Europskoj uniji i zaprijetiti njezinu opstanku. "Prevelik i nekontroliran protok neregularnih migranata u države Europske unije neizbježivo vodi u dezintegraciju država članica, a posljedično i u dezintegraciju europskih institucija", kazao je Cerar te dodao da zato rješavanje migrantske krize znači i "pitanje opstanka EU-a"."Naša absolutna i prioritetna  zadaća jest očuvanje Schengenske zone i Slovenije kao njezina dijela", kazao je Cerar dodavši da će zato Slovenija i dalje poduzimati "adekvatne mjere" kako bi te prioritete održala i ispunila.

Priznavši da EU poduzima određene mjere za zaustavljanje prevelikog migrantskog toka, Cerar je ocijenio da to još nije dovoljno zbog čega države članice trebaju poduzimati i samostalne mjere, kao što to čini Slovenija. "Neregularni priljev migranata potrebno je zaustavljati i vlastitim mjerama, a to radimo i našim mjerama za djelotvorniji nadzor granice s Hrvatskom", kazao je slovenski premijer okupljenim diplomatima. "Suradnja s Hrvatskom na ovladavanju migracijskim priljevom znala je biti problematična, u protivnom ne bi niti bilo potrebe da prihvaćamo naše mjere, uključujući i postavljanje tehničkih zapreka i žice", kazao je Cerar. Diplomatima se obratio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, također naglasivši potrebu da Hrvatska zauzme konstruktivniji stav kad je riječ o arbitraži i izbjeglicama, a u utorak će se diplomatima obratiti i predsjednik države Borut Pahor.