Dnevne novosti

Sindikat: Ustavni sud presudio tzv. revolving-door službenicima

29.12.2015 07:35 ZAGREB, 28. prosinca 2015. (Hina), Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske izvijestio je u ponedjeljak da je Ustavni sud 21. prosinca prihvatio njegov prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o državnim službenicima u dijelu koji omogućava zapošljavanje u kabinetima ministara bez prethodne provedbe javnog natječaja.

Iako sindikat pozdravlja odluku Ustavnog suda, jer se njome građanima ponovno omogućava prijem u državnu službu pod jednakim uvjetima, smatra da tajming donošenja odluke, u trenutku kada Vlada praktično više ne postoji umjesto za vrijeme dok je takvo diskriminirajuće postupanje trebalo prekinuti, ukazuje na moguće političko taktiziranje Ustavnog suda.

Sud je time tzv. revolving-door službenicima presudio na način kojim se nije zamjerio aktualnoj vlasti niti joj onemogućio zapošljavanje više od 140 osoba u kabinetima po netransparentnim i za ostale građane diskriminirajućim kriterijima, ocjenjuje sindikat. No, odluka o pokretanju ocjene ustavnosti članka zakona koji ograničava jednakopravnost građana prilikom zapošljavanja u javnim službama novoj Vladi i njezinim ministrima pomoći da zakonito zapošljavaju svoje najbliže suradnike, navodi sindikat.