Dnevne novosti

Mosta poziva HDZ da se do 16 sati u ponedjeljak očituje želi li se priključiti

21.12.2015 07:35 ZAGREB, 20. prosinca 2015. (Hina), Most nezavisnih lista pozvao je Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dokument koji su već potpisale dvije strane, priopćeno je u nedjelju poslijepodne iz Mosta, koji objašnjava kako dodatno vrijeme HDZ-u daje kao što je dao i SDP-ovoj koaliciji nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju Hrvatskog sabora i vlade. 
Most navodi kako time odgovara na "javno upućenu dvojbu" predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka odnosno pitanje hoće li Most nezavisnih lista sada i Domoljubnoj koaliciji ostaviti dodatni rok, kao što je to bilo i u slučaju druge strane u identičnoj situaciji. U priopćenju ističe da su Most nezavsinih lista i SDP, u ime koalicije Hrvatska raste, potpisali u subotu 19. prosinca „Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove Vlade Republike Hrvatske“, predložen dvjema koalicijama dan ranije, a da je HDZ taj dokument obio potpisati vlastitom odlukom, a ne zato što su druge strane odnbile partnerstvo s Domoljubnom koalicijom. Podsjeća da u dvostarno potpisanom „Preliminarnom okviru dogovora“ između ostalog u točki 1. stoji. „Prihvaćamo sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici Mosta, HDZ-a (Domoljubne koalicije), SDP-a (koalicije Hrvatska raste) i stručnih nestranačkih osoba“.  

Strane potpisnice započele su proces daljnjeg usuglašavanja koji treća strana više ne može zaustaviti, ali sukladno potpisanom okviru, može uputiti svoju želju za pridruživanjem započetom procesu. "S obzirom na to da je Most i do sada bio potpuno pravedan i korektan prema objema stranama, pa je tako i SDP-u i koaliciji Hrvatske raste, nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih razina vlasti (Hrvatskog sabora i Vlade RH), dao dodatno vrijeme, isto to je spreman pružiti HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji", ističe Most i nastavlja: "Molimo Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca 2015. godine do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dvostrano potpisani dokument, jer je te promjene nemoguće izvršiti bez konsenzusa druge strane potpisnice". Ako se Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija ne očituju do navedenog roka, proces će se dalje odvijati između dvije strane potpisnice dokumenta o preliminarnome okviru dogovora, u kojem postoji trajna otvorenost uključivanja treće strane, ali u onu fazu i u onim okvirima koji budu prihvaćeni konsenzusom dviju strana potpisnica dokumenta, priopćio je Most.