Dnevne novosti

Bandić: nema novih izbora, nitko nije pobjegao od vlasti

21.12.2015 07:20 ZAGREB 19. prosinca 2015., Nema novih izbora, nitko nije pobjegao od vlasti, komentirao je u subotu aktualnu političku situaciju u državi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na upit hoće li dvoje zastupnika izabranih s njegove liste, uz jednog iz Živog zida, biti jedina oporba u Saboru, poručio je kako je on uvijek bio za. 
"Ja sam uvijek za, nikad nisam protiv", rekao je Bandić novinarima na Jelačićevu trgu, gdje je sudjelovao u humanitarnoj prodaji božićnih drvaca u sklopu programa "Za 1000 radosti", kojim se već 13 godina prikuplja novčana pomoć za siromašne obitelji iz cijele Hrvatske. Uvjeren je da će do konca idućeg tjedna biti određen mandatar za sastavljanje nove vlade te konstituiran parlament. "To će biti sve u redu, malo napetosti, pregovora, razgovora nije na odmet. Do konca idućeg tjedna sve će biti riješeno, tako da ćemo Božić i Novu godinu dočekati s konstituiranim Saborom, a u siječnju i Vladom. Demokracija nije savršen sustav, ali je dosad najbolji izmišljen", kazao je. 

Novinare je zanimao i njegov komentar nepravomoćne presude zagrebačkog Trgovačkog suda, po kojoj država mora isplatiti Gradu Zagrebu 206 milijuna kuna u sporu o zakonitosti uporabe sredstava za decentralizirane funkcije za osnovne i srednje škole, zdravstvo i vatrogastvo od 2008 do 2011. godine. S pripadajućom zateznom kamatom iznos premašuje 400 milijuna kuna. "Tuđe nećemo, svoje nedamo", poručio je Bandić, istaknuvši kako do takve Vladine odluke od prije tri godine, koju je sud osporio, nikad nije trebalo ni doći.

"To je isto kao da vi meni uzmete novac iz kuće koji imam ili nemam. To je nakaradno. Odluka suda je očekivana jer su to novci poreznih obveznika Grada Zagreba, koji po svim uzusima, propisima, pravilima pripadaju Gradu Zagrebu. Bilo je nasilje, sud je učinio svoje i ja vjerujem u trodiobu vlasti u Hrvatskoj, jer da nije tako tko zna gdje bi bili", dodao je. Upitan kako to da je onda Slavko Linić jedan od kandidata za člana Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga, iako je za njegova mandata ministra financija i donesena sporna odluka, Bandić je odgovorio protupitanjem: "Jel to vaše uredništvo odlučuje tko će biti u NO Holdinga? Vi znate da će to biti Linić? To su blagdanske šale".