Dnevne novosti

U mjesec dana policija evidentirala 831 prekršaj vezan za alkohol i droge

17.12.2015 07:12 ZAGREB, 16. prosinca 2015. (Hina), Policija je evidentirala 831 prekršaj vezan za alkohol i droge u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, a samo u jednom vikendu evidentirano je 22 prekršaja zbog prodaje alkohola maloljetnicima , istaknuo je u srijedu voditelj Službe prevencije PUZ-a Velimir Tišma upozorivši na velik broj neodgovornih vlasnika lokala koji krše zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

U slučaju prodaje alkohola maloljetnicima predviđene su sankcije za odgovornu osobu između 5000 i 15.000 kuna, a za pravnu osobu od 5000 do 100.000 kuna, no unatoč visokim kaznama vlasnici ugostiteljskih objekata i dalje krše zakon. Tišma je posebno istaknuo slučajeve ugostitelja koji preko društvenih mreža pozivaju mlade na partyje s nagradnim igrama kojima je glavna nagrada litra "žestice", te pozvao odgovorne da ne popuste pritiscima.

U Hrvatskoj 66 posto mladih pilo alkohol u zadnjih mjesec dana

Rezultate pojačanog policijskog nadzora javnih površina na kojima se zadržavaju maloljetnici i kontrole ugostiteljskih objekata tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti Tišma je iznio na skupu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na kojem su predstavljene publikacije namijenjene mladima i njihovim roditeljima, ali i svim građanima koji žele doznati nešto više o rastućem problemu ovisnosti. Prema zadnjem Europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima, koje je 2011. provedeno u 36 europskih zemalja, u Hrvatskoj je 66 posto mladih pilo alkohol u zadnjih mjesec dana, što je devet posto više od europskog prosjeka. U Hrvatskoj je  21 posto mladih izjavilo da se u posljednjih mjesec dana opilo, što je četiri posto više od europskog prosjeka.

Maloljetnik koji popije alkoholno piće generator je mnoštva problema koji se poslije događaju na javnim površinama - od remećenja javnoga reda i mira, tučnjava i galame do raznih oblika nasilja, upozorio je Tišma te poručio da će policija i tijekom predstojećih blagdana nastaviti s pojačanim nadzorom ugostiteljskih objekata.

U Zagrebu zabrana opijanja na javnim mjestima srušena na Ustavnom sudu

Podsjetio je da Grad Zagreb, za razliku od Karlovca i Metkovića, na lokalnoj razini nije uspio donijeti akt zabrane konzumacije alkohola na javnim mjestima, jer je "srušen na Ustavnom sudu zbog diskriminacije skupine građana". Na skupu, koji je okupio brojne liječnike i socijalne radnike s područja Grada Zagreba, istaknut je i nedostatak kvartovskih policajaca, kao i slučajevi inspekcijskih službi koje rade samo do 16 sati. Stoga je upućen poziv građanima koji primijete kršenje javnoga reda i mira da najprije nazovu policiju na 192, nakon čega će na intervenciju biti pozvana najbliža policijska ophodnja. Na aplikaciju e-policija mogu se anonimno poslati informacije i fotografije takvih događaja. 

U povodu završetka obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, od 15. studenoga do 15. prosinca, "Štampar" je predstavio brošure koje upozoravaju na sveprisutni problem i posljedice koje donosi prekomjerna konzumacija alkohola kod mladih, a ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar upozorio je da je konzumacija alkohola među mladima dostigla razinu epidemije. Tiskani materijali "Kockanje može postati ozbiljan problem", "Što mladi trebaju znati o alkoholu", "Budi originalan i budi svoj" namijenjene su mladima, dok su za odrasle osmišljeni vodiči za roditelje "Alkohol i mladi" te "Svijet ovisnosti". Voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Mirjana Orban istaknula je da brošure sadrže i upute vezane uz "nove droge" poput sintetičkih kanabinoida, te nove oblike ovisničkog ponašanja, poput ovisnosti o internetu i videoigrama. "Mlade želimo upozoriti na činjenicu da se rizičnim ponašanjem ne moraju uklapati u društvo i pozvati ih da svojim jasnim stavom mijenjaju i stavove svojih prijatelja", istaknula je Orban.