Dnevne novosti

Okruglim stolom o slobodi izražavanja obilježava se Europski dan odvjetnika

10.12.2015 07:40 ZAGREB, 9. prosinca (Hina), Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u četvrtak će okruglim stolom o slobodi izražavanja obilježiti Europski dan odvjetnika, koji se obilježava na Međunarodni dan ljudskih prava.

"Nije slučajno da je Savjet odvjetničkih komora zemalja članica Europske unije (CCBE), krovna udruga odvjetničkih komora Europe koja predstavlja 32 zemlje članice i 13 pridruženih članica te više od milijun odvjetnika, za obilježavanje Europskog dana odvjetnika odabrala 10. prosinca jer je to i Međunarodni dan ljudskih prava", ističu u HOK-u. Dodaju i da je sloboda izražavanja kao ovogodišnja tema izabrana na nivou čitave Europe jer je ona  ugrožena do te mjere da se protiv nje organiziraju čak i teroristički napadi.

Sloboda izražavanja je jedno od temeljnih vrijednosti europske civilizacije i nerazdvojivi dio ljudskih sloboda, a "odvjetnici su jedni od zaštitnika i čuvara tih sloboda, često braneći i štiteći one koji se ne mogu sami zaštititi i ostvariti svoja prava", podsjeća HOK. Zbog toga smatraju da je važno raspravljati o slobodi govora odvjetnika, primjerice kad govore o slučajevima u kojima sudjeluju, ili kad se općenito izjašnjavaju kao dio civilnog društva. Govornici na okruglom stolu bit će profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta  Biljana Kostadinov, sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo, odvjetnica Laura Valković te predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš.