Dnevne novosti

Tusk očekuje da će u veljači biti postignut dogovor s Velikom Britanijom

08.12.2015 07:05 BRUXELLES, 7. prosinca 2015. (Hina), Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je pismo čelnicima država članica Europske unije u kojem je istaknuo da bi se do veljače mogao postići dogovor s Velikom Britanijom oko reformi koje je London tražio da bi ostao u EU-u.
"Na summitu u prosincu mi bismo trebali riješiti sve političke dileme u vezi s tim procesom. Na temelju sadržajne političke rasprave, trebali bismo biti u stanju pripremiti konkretan prijedlog za konačno usvajanje u veljači", kaže se u Tuskovu pismu, koje je uputio šefovima država ili vlada 28 zemalja članica EU-a koji će se okupiti na summitu 17. i 18. prosinca u Bruxellesu. Britanski premijer David Cameron je prošli mjesec objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU-u, kako bi on mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017. godine. Tusk u svom pismu izvještava čelnike europskih država o dosad postignutom napretku u pregovorima s Londonom. Tusk kaže da je postignut dobar napredak ali da ostaje neriješeno pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja, odnosno britanskog zahtjeva da se ograniči tzv. socijalni turizam, to jest pravo državljana drugih članica na socijalne beneficije u Britaniji . "Pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja osoba jest najdelikatnije i o tome će trebati voditi sadržajnu političku raspravu na summitu u prosincu.

Trenutačno nema konsenzusa u pogledu zahtjeva da ljudi koji dolaze u Britaniju iz drugih članica EU-a moraju živjeti i plaćati doprinose četiri godine prije nego što steknu pravo na socijalnu pomoć ili pravo na socijalni stan. To je pitanje o kojem nam britanski premijer mora reći više, a mi moramo o tome imati otvorenu raspravu prije nego što krenemo dalje", kaže se u Tuskovu pismu.

Cameron je, između ostaloga, tražio zaštitu jedinstvenog europskog tržišta i poticanje konkurentnosti, izuzimanja Velike Britanije od obveze daljnjeg produbljivanja europskih integracija ta jačanje uloge nacionalnih parlamenata. Britanski premijer je također tražio da EU službeno prizna da je to klub s više valuta te da oni koji ne koriste euro ne budu u nepovoljnijem položaju. "Što se tiče odnosa između onih koji su eurozoni i onih izvan, mogli bismo tražiti dogovor na temelju niza načela koja će osigurati da se eurozona dalje razvija, da  bude efikasna a da se pri tom izbjegne bilo kakva diskriminacija zemalja članica koje još nisu, ili u nekim slučajevima, koje neće nikad ni biti u eurozoni. Razmatramo mogućnost mehanizma koji bi jamčio ta načela tako što bi se zemljama članicama koje nisu u eurozoni omogućilo da izraze zabrinutost, da ih se čuje ako smatraju da se ta načela ne poštuju, a da se to ne pretvori u pravo veta", kaže Tusk. Tusk poziva sve da budu spremni na kompromis i ističe da britansko pitanje treba što prije riješiti.  

"Nesigurnost oko budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji je destabilizirajući čimbenik. Stoga moramo pronaći način da odgovorimo na britanske zahtjeve što je prije moguće. U vrijeme kada se geopolitika vratila u Europu, mi moramo biti ujedinjeni i jaki. To je naš zajednički interes i interes svake od naših članica. Velika Britanija je igrala konstruktivnu i važnu ulogu u razvoju EU-a i siguran sam da ćemo to nastaviti i ubuduće", kaže Tusk.