Dnevne novosti

Nije uspio izbor predsjednika Sabora

04.12.2015 07:45 ZAGREB, 3. prosinca 2015. (Hina), Prvi pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora u četvrtak je završio neslavno nakon što je Robert Podolnjak iz Mosta, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

Budući da je to bio jedini prijedlog koji je stigao u proceduru, Branimir Glavaš (HDSSB) zatražio je da se o njemu izjasni predloženi Podolnjak, odnosno da kaže prihvaća li kandidaturu, na što je Podolnjak podsjetio kako je Most nezavisnih lista već objavio kako će imenovanje prihvatiti samo ako ga podrže zastupnici obiju velikih koalicija. "Rekli smo da ćemo prihvatiti kandidaturu za predsjednika Hrvatskog sabora ukoliko ona bude podržana od dvije najveće političke opcije, koje imaju svaka više od trećine saborskih zastupnika. U ovom trenutku ne znamo je li to istina, budući da se o tome nije izjasnio predstavnik zastupnika Domoljubne koalicije. Očekujemo da se i oni o tome izjasne i ukoliko su i oni za prijedlog koji je podnijet, u tom slučaju ja osobno prihvaćam kandidaturu i glasat ćemo za navedeni prijedlog, ukoliko je to prijedlog i stav i zastupnika Domoljubne koalicije", rekao je Podolnjak. 

Nakon što je Davorin Mlakar u ime HDZ-a kazao kako njihov klub ne prihvaća prijedlog SDP-a, Podolnjak je odbio kandidaturu, na što predsjedavajućem Josipu Leki nije preostalo drugo nego da prekine sjednicu i najavi nastavak kad se okupi većina potrebna za konstituiranje Sabora i sastavljanje vlade. Neuspjelom pokušaju konstituiranja Sabora prethodio je nastavak pregovora Mosta s dvijema koalicijama u srijedu. Na sastanku u SDP-u je, po riječima predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića, Mostovim pregovaračima rečeno kako SDP ostaje pri prijedlogu da bi predsjednik Sabora trebao biti iz Mosta. "Mi ne možemo dopustiti da u Hrvatskoj bude, a nije, bezvlašće. Zemlja ima vladu, može je imati još mjesecima, ali bitno je da se Sabor konstituira, da vlada onda, bez obzira što je neformalno tehnička može surađivati sa Saborom, bez obzira na to tko je mandatar i je li potvrđena nova vlada. Ostajem kod toga da bi bilo korektno da gospodin Podolnjak, kao osoba koju su izričito naveli jučer, bude predsjednik Sabora, da ga izaberemo", kazao je Milanović novinarima na dolasku u Sabor.

HDZ je optužio za netransparentnost. "Barem je jasno jasno da mi otpočetka igramo po našim jasnim i transparentnim pravilima, da je HDZ u mišjoj rupi, da nisu u stanju ljude pogledat u oči jučer cijelo popodne i reći da ili ne, nego da igraju seoski poker", ustvrdio je Milanović.