Dnevne novosti

Leko na gospodarskom forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe

25.11.2015 07:20 ZAGREB/SUZOHU, Kina, 24. studenoga 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s izaslanstvom u utorak je sudjelovao na Petom gospodarskom i trgovinskom forumu Kina - zemlje srednje i istočne Europe te na Četvrtom sastanku predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
Napredak postignut u suradnji Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe (tzv. 1+16)  te promicanje daljnje suradnje u svrhu stvaranja sveobuhvatnog strateškog partnerstva bili su glavne teme Petoga gospodarskog i trgovinskog foruma u Suzhou. Zemlje sudionice iz srednje i istočne Europe su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Raspravljalo se o Srednjoročnom planu suradnje „1+16“, dokumentu kojim se nastoje uspostaviti smjernice i prioriteti za suradnju od 2015. do 2020. godine. U dokumentu je istaknuto kako će države članice Europske unije provoditi suradnju u skladu sa zakonodavstvom EU-a, propisima i politikama koje proizlaze iz članstva u EU-u, dok će se primjena plana preispitivati na godišnjem sastanku šefova vlada, navodi se u priopćenju.

Održan je i Četvrti sastanak predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine na kojem se obratio i predsjednik Sabora Leko. "Republika Hrvatska snažno podupire mehanizam suradnje Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe jer ovaj oblik suradnje smatramo i jednim od tri ključna stupa ukupnih hrvatsko-kineskih odnosa", kazao je Leko. Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za projekte razvoja infrastrukture, širenje zračne, željezničke i morske komunikacije između Kine i Hrvatske te u tom smislu ocjenjuje pozitivnim novi projekt kinesko-europske kopneno-pomorske brze linije. Leko je izrazio je zadovoljstvo prihvaćenim srednjoročnim planom te smjernicama, jer su oba dokumenta polazne točke za put prema naprijed. Jačanje gospodarske suradnje jedan je od glavnih ciljeva formata Kina+16, a na području energetike zajednički interes može se naći i između ove platforme i drugih regionalnih inicijativa, poput Baltičko-jadransko-crnomorske inicijative za suradnju koju je predložila predsjednica Republike Hrvatske, istaknuo je. "Hrvatska se veseli domaćinstvu ministarskog sastanka u turizmu Kina+16 u 2016. godini, s obzirom na to da je za Hrvatsku turizam važna niša u formatu za suradnju Kina + 16", istaknuo je Leko na kraju svojega obraćanja.

Kineski premijer Li Keqiang kazao je da je Kina spremna uspostaviti financijsku strukturu za financiranje infrastrukturnih projekata u srednjoj i istočnoj Europi i ponuditi povoljne kamate."Možemo osigurati sredstva za vaše potrebe. Sve dok projekti koriste kineske proizvode ili robu, Kina će rado osigurati financijsku potporu uz niske troškove", rekao je, ponudivši usluge  najveće kineske banke ICBC te Kineske izvozno-uvozne banke, prenosi France Presse. Leko će se u utorak navečer susresti i s hrvatskim gospodarstvenicima koji sudjeluju na poslovnom forumu, a za srijedu je predviđen sastanak s predsjednikom kineske vlade Lijem Keqiangom. U četvrtak su u Pekingu predviđeni susreti s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i s predsjedavajućim Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom, kao i s predstavnicima tvrtke Huawei i COSCO.