Dnevne novosti

Nije bilo pritisaka u vezi zakona o konverziji

13.11.2015 07:38

ZAGREB, 12. studenoga 2015. (Hina), Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izjavila je u četvrtak da nije bilo pritisaka na Ustavni sud u vezi odluka o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju, za koje nije prihvaćen prijedlog da se privremeno obustave, ali je "nositelja izvršne vlasti", odnosno premijera Zorana Milanovića, prozvala da u javnosti olako daje kvalifikacije o toj instituciji.

Omejec je podsjetila kako je već u priopćenju, nakon što je u Jutarnjem listu objavljen intervju s bivšim koordinatorom Udruge Franak pod naslovom "Lalovac mi je rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije", istaknula da se oko tog slučaja "pletu silne mreže laži i neistina", kao i netočnih podataka koji "stvaraju potpunu konfuziju u javnosti". 

Nametnuta pogrešna slika o Ustavnom sudu

"Na taj način ne možemo funkcionirati. U javnom prostoru nametnuta je duboko pogrešna slika o Ustavnom sudu, posebno o učincima njegovih odluka", kazala je Omejec na konferenciji za novinare. Ustvrdila je kako se u javnom prostoru "olako daju kvalifikacije, bez obzira jesu li točne ili nisu" pri čemu je spomenula Milanovića, kojeg je bez navođenja imena nazvala "nositeljem izvršne vlasti", jer je pred Senatom Sveučilišta govorio kako Sveučilište nije ustavna kategorija, ali se bez njega ne može, za razliku od Ustavnog suda. "Sveučilište je ustavna kategorija i posvećen mu je cijeli jedan članak Ustava i svi znaju da je Ustavni sud donio niz odluka o autonomiji Sveučilišta", rekla je Omejec ističući da je na taj način "projicirana skica onoga što bi se s Ustavnim sudom trebalo događati u budućnosti". 

Čuvajmo institucije kao zjenicu oka

Poručila je i da svi trebaju "čuvati institucije naše zemlje kao zjenicu oka" jer "destrukcija nikada nije bila sretan izbor kada je u pitanju naša država". Omejec nije precizirala kada bi najviše pravosudno tijelo moglo donijeti konačnu odluku o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, ističući da je riječ o iznimno složenim predmetima."Što se tiče roka, molim da se odluka ne požuruje. Bitno je donijeti pravilnu i ustavno utemeljenu odluku", poručila je Omejec dodavši kako prije konačne odluke Ustavni sud mora provesti niz očitovanja, proučiti regulativu Europske unije i komparativnu praksu drugih država. 

Imenovanje mandatara politička je odluka 

Na pitanje da pojasni kojim se kriterijima predsjednica Republike treba voditi prilikom izbora mandatara za sastav nove Vlade Omejec je odgovorila kako je to političko pitanje čije je rješavanje u nadležnosti političkih institucija. Ustavni je sud, s druge stane, sud čije je djelovanje povezano uz postojanje spora o ustavnom pitanju. "Sukladno tome, Ustavni sud ni na koji način nije inkorporiran i ne sudjeluje u rješavanju političkih pitanja vezano uz imenovanje mandatara i Vlade", kazala je Omejec.