Dnevne novosti

Vučić se poklonio žrtvama u Srebrenici

12.11.2015 07:05 SARAJEVO, 11. studenoga 2015. (Hina), Srbijanski premijer Aleksandar Vučić se, uz velike mjere osiguranja, u srijedu u memorijalnom centru Potočari poklonio bošnjačkim žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, samo četiri mjeseca nakon što je fizički napadnut za vrijeme ceremonije kojom je obilježena 20. godišnjica ovog masakra.

Vučić je položio vijenac i poklonio se žrtvama nakon što je stigao u Srebrenicu na Investicijsko-razvojnu konferenciju koja se na visokoj razini održava u tome gradu. Uoči posjeta Srebrenici Vučić je izrazio nadu da će financijska potpora Srbije tome gradu biti znak kojim ta zemlja želi pokazati koliko joj je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba.

Vučića je pratilo snažno osiguranje, a u samoj Srebrenici su raspoređene brojne snage sigurnosti. Cvijeće su na spomen obilježje u Srebrenici položili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić, načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković i izaslanstva drugih zemalja sudionica.

Na konferenciji, koja traje dva dana i posvećena je poticaju gospodarskog razvoja Srebrenice, sudjeluju predstavnici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, predstavnici zemalja Europske unije, SAD-a i drugih međunarodnih organizacija.

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić rekla je kako je prolaskom kroz ulaz Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice Vučić prihvatio činjenicu da se u tome gradu dogodio genocid. Potkraj rata, u ljeto 1995. godine snage bosanskih Srba predvođene haaškim optuženikom generalom Ratkom Mladićem pobile su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića u najvećem pokolju nakon II. svjetskog rata počinjenog na tlu Europe. Vučić je 11. srpnja ove godine nazočio 20. komemoraciji srebreničke tragedije, ali je bio fizički napadnut te je njegova pratnja bila prisiljena hitno ga evakuirati iz kompleksa u Potočarima.