Dnevne novosti

Sud odlučuje o početku novih suđenja Sanaderu i optužnici protiv Lovrić Merzel

09.11.2015 07:22 ZAGREB, 7. studenoga (Hina), Zagrebački Županijski sud idućeg bi tjedna, na pripremnim ročištima, trebao zakazati početke novih suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, dok će se pred optužnim vijećem naći i korupcijska optužnica protiv bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel koja može biti potvrđena, odbačena ili vraćena Uskoku na doradu.

O osnovanosti optužnice protiv bivše županice sud je počeo raspravljati još u srpnju. No, njena se obrana tada žalila jer iz spisa nisu izdvojeni svi dokazi koje su smatrali nezakonitima pa su, kao i Sanaderovi odvjetnici, upozoravali da je riječ o političkom, a ne pravosudnom postupku. Uskok bivšu županicu tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave. Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja lani u travnju provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - poduzetnik Željko Žužić, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić. I dok je Uskok uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima 'čist slučaj' ona je prilikom posljednjeg pojavljivanja na sudu, 9. srpnja, isticala kako će dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

Sanader u iščekivanju suđenja i zbog štete nanesene HEP-u

U zakonitost svojih postupaka, unatoč već potvrđenim optužnicama, uvjeren je i Sanader kojega očekuju dva pripremna ročišta - za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u, 10. studenoga, i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL, dan kasnije. U novom bi suđenju Sanader na optuženičku klupu pred sutkinjom Jasnom Galešić trebao sjesti zbog optužbi da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto prošle godine, ali je odgođeno zbog bolesti Sanaderovih suoptuženika. Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio u rujnu 2013. iako je gotovo ista optužnica već bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima. Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik Vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Hypo i Ina-MOL pred novim sudskim vijećem

Ponovljeno suđenje u tom slučaju dodijeljeno je sucu Zdravku Majeroviću, jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Sanaderove obrane, zabranio da suđenje još jednom vodi sudac Ivan Turudić koji je bivšeg premijera osudio u prvostupanjskom postupku. Nakon pripremnog ročišta u slučajevima Hypo i Ina-MOL bit će poznato hoće li se u novom postupku ponovno izvoditi svi dokazi i ispitivati svi svjedoci što se ne bi moralo raditi da suđenje vodi isto sudsko vijeće koje je donijelo prvostupanjsku presudu. I dalje postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku Sanaderu sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Njemu je, naime još u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, no ono je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije. Bivšem premijeru u međuvremenu je na Vrhovnom sudu ukinuta i nepravomoćna presudu u slučaju Fimi medija u kojem je, zajedno sa svojom bivšom strankom, bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Vrhovni je sud odlučio i da Sanader treba biti pušten iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, no on je i dalje iza rešetaka jer odluka o prihvaćanju jamstva u nekretninama nije postala pravomoćna. Sanaderu se još sudi u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.