Dnevne novosti

Mrak Taritaš za 10 škola i vrtića uručila odluke o financiranju energetske obnove te izrade projektne dokumentacije

06.11.2015 07:17 ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš u četvrtak je za 10 škola i vrtića uručila odluke o financiranju energetske obnove te izrade projektne dokumentacije ukupne vrijednosti veće od 15 milijuna kuna, od čega je više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 
Upitana nije li taj projekt par dana uoči parlamentarnih izbora zapravo predizborna kampanja, Mrak Taritaš je odgovorila kako je ona u kampanji bila četiri godine. "U kampanji sam kontinuirano. Mi smo i pokrenuli POS, danas sam bila da dovršimo najam. Dakle, ne možete govoriti da je u kampanji nešto što se radi godinu i pol. Gotovo je kada je gotovo", rekla je Mrak Taritaš podsjetivši da su pilot-projekt pokrenuli u lipnju. "Da su izbori bili u veljači, nitko nas ne bi pitao je li uoči izbora...posao mora ići", naglasila je te dodala da Vlada i dalje radi dok ne dođe nova kako država ne bi ostala u vakumu. Poručila je da su u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja uložili veliki trud i napor kako bi u lipnju mogli ići s natječajima kako županije i gradove ne bi dovodili u neugodnu poziciju. To nema veze ni sa strankama, a jedino su, kaže, vodili računa o onima koji su bili prvi spremni. Riječ je o objektima koji su vezani uz obrazovanje, pa su radovi trebali biti u ljetu, kad djeca ne idu u školu. "Zato smo inzistirali da to bude što prije, kako bi mogli isprojektirati i da se mogu javiti na natječaj za izvođenje. Veseli nas da za djecu i mlade vrtići, učenički domovi i škole, te visokoškolske ustanove budu kvalitetno, energetski obnovljeni", istaknula je.     

Mrak Taritaš je izrazila nadu da će slijedeće godine imati pilot-projekt za druge zgrade javne namjene te dodala da je natječaj stalno otvoren, do 2020. "Nama je na raspolaganju 311 milijuna eura iz fondova EU, a od toga je 211 milijuna eura za zgrade javne namjene, a 100 milijuna eura za stambene zgrade. Naša je zadaća da te novce zaista korisno potrošimo", istaknula je. Izrazila je zadovoljstvo što će kuće biti energetski obnovljene i puno će bolje izgledati, ali je puno važniji odnos prema okolišu - puno manje ispuštanja CO2 u okoliš i manje izdvajanja novca za energente. "To znači da će u proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave ostati više sredstava za neke druge projekte", poručila je.  Podsjetila je da su prošli tjedan taj posao odradili i u Virovitici, gdje su "milijun kuna donijeli u fasciklu" za Učenički dom u kojemu je 115 učenika, ali je, kako je rekla, na žalost, predizborno doba je, pa nisu bili ni župan niti gradonačelnik.

Ministrica Mrak Taritaš je šest odluka o financiranju za izvođenje energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije uručila predstavnicima Osnovne škole "Nikole Tesle" - Grad Rijeka, Osnovne škole "Davorin Trstenjak" - Općina Čađavica, Osnovne škole "Josip Kozarac" - Grad Slatina, Dječjeg vrtića "Ivančice" - Grad Ivanec, Osnovne škole "Dragutin Lerman" - Općina Brestovac i Osnovne škole "Mladost" (zgrada područne škole Treštanovci) - Općina Jakšić. Četiri odluke o financiranju za izradu projektne dokumentacije energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije, Mrak Taritaš uručila je predstavnicima Dječjeg vrtića "Petrinjčica" (zgrade Izvor i Slap) - Grad Petrinja, Osnovne škole "Voćin" - Općina Voćin i Osnovne škole "Vladimir Nazor" - Grad Križevci. U tim javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja predviđaju se uštede energije i smanjenje emisija CO2 od 20 do 80 posto, kroz provođenje mjera za povećanje toplinske zaštite ovojnice zgrade, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uvođenjem obnovljivih izvora energije. Interes za te projekte je iznimno velik, što potvrđuje 240 prijava na oba javna poziva. Za energetsku obnovu zgrada dodjeljuju se maksimalni iznos od 70 do 95 posto ukupno prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti gradova i općina, dok se za izradu projektne dokumentacije dodjeljuje 100-postotni iznos.