Dnevne novosti

Počelo cijepljenje protiv gripe

03.11.2015 07:16 ZAGREB, 2. studenoga 2015. (Hina), U Hrvatskoj je od ponedjeljka počelo cijepljenje protiv gripe, a građani se, kao i ranijih godina, mogu cijepiti kod svojeg izabranog liječnika ili u najbližem zavodu za javno zdravstvo.  
I ove je godine cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina, zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti, te za zdravstvene djelatnike, zbog smanjenja rizika od prenošenja gripe na bolesnike. Prvi put na cijepljenje se pozivaju trudnice "Cijepljenje je jedina pouzdana metoda zaštite od gripe, pa pozivamo sve građane da se cijepe. Ove godine prvi put na cijepljenje pozivamo i trudnice, budući da su istraživanja pokazala da je gripa štetna za dijete i može izazvati komplikacije u trudnoći", kazao je Hini voditelj Nacionalnog centra za influencu Vladimir Draženović. Cijepljenje je, naglašava, siguran postupak koji učinkovito smanjuje pobol i smrtnost, a uz to smanjuje broj izgubljenih radnih sati, kao i postotak nekritički potrošenih antibiotika, koji najviše raste upravo u sezoni gripe. Ovogodišnje cijepivo protiv gripe sadrži sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2, i virus B, te je djelomično izmijenjeno u odnosu na lanjsko cjepivo, s obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji.

Dolazak gripe očekuje se, kao i svake godine, krajem prosinca i obično traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, te potom respiratorni problemi. Osigurano 260.000 doza cjepiva Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je za ovu sezonu 260.000 doza cjepiva, a ta je količina procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje tijekom lanjske sezone gripe, kada se cijepilo 255.375 osoba. Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju sa cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i je li osoba cijepljena prethodnih godina. U HZJZ-u navode da se u sezonama kada se sojevi dobro poklapaju djelotvornost cjepiva kod zdravih odraslih osoba kreće u prosjeku oko 70 posto. Kod starijih i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju cijepljenje smanjuje rizik od gripe za 20 posto, što je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene. Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).