Dnevne novosti

Haški sud će suditi o sporu u Kineskom moru zadavši udarac Kini

30.10.2015 07:06 AMSTERDAM, 30. listopada 2015. (Hina), Arbitražni sud iz Nizozemske odlučio je u četvrtak kako je nadležan za suđenje o teritorijalnim pravima koje su podnijeli Filipini protiv Kine o spornim područjima u Južnom kineskom moru.

U pravnom porazu za Kinu Stalni arbitražni sud iz Den Haaga odbacio je tvrdnju Pekinga da se radi o sporu oko njegova teritorijalne suverenosti te rekao da će održati dodatna ročišta kako bi odlučio o vrijednosti filipinskih dokaza.Kina je bojkotirala postupak i odbacila mjerodavnost suda u ovom slučaju.

Peking polaže pravo na suverenost nad skoro cijelim Južnim kineskim morem odbacujući prava na njegove dijelove Vijetnamu, Filipinima, Tajvanu, Maleziji i Bruneiju. Sud je utvrdio kako je mjerodavan da sasluša sedam podnesaka Manile prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) te da odluka Kine da ne sudjeluje "ne lišava sud nadležnosti". Sjedinjene Države, ugovorni saveznik Filipina koji je ovaj tjedan doveo u pitanje Pekingovo polaganje teritorijalnih prava ploveći blizu umjetnih otoka koje je Kina izgradila u Južnom kineskom moru, pozdravile su odluku suda, prema visokom američkom obrambenom dužnosniku.