Dnevne novosti

BiH, Srbija i Turska jačaju trilateralnu gospodarsku suradnju

21.10.2015 07:10 SARAJEVO, 20. listopada 2015. (Hina), Bosna i Hercegovina, Srbija i Turska zajednički će raditi na povećanju obujma uzajamne trgovinske razmjene, koja bi ovim pristupom samo do kraja ove godine mogla biti uvećana za 200 milijuna eura, najavili su utorak u Sarajevu nadležni ministri tri zemlje koji su sudjelovali na poduzetničkom forumu uz predstavnike više od osamdeset tvrtki iz sve tri države. 
Ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović podsjetio je kako Turska trenutačno u inozemstvu investira više od 80 milijardi eura, što otvara velike mogućnosti svim zainteresiranim partnerima. "Nema razloga da se u idućem razdoblju u taj (investicijski) ciklus ne uključe Srbija i BiH", kazao je Šarović. Već idućeg mjeseca, uz pomoć turske vlade, u Istanbulu će biti otvoreno zajedničko bosanskohercegovačko-srbijansko gospodarsko i turističko predstavništvo, koje će promicati gospodarske interese te dvije zemlje na turskom tržištu, a za prvu polovicu 2016. govine najavljena je velika zajednička investicijska konferencija.

Turski ministar gospodarstva Nihat Zeybekci potvrdio je spremnost svoje vlade na jačanje gospodarske suradnje s BiH i Srbijom, dodajući kako je to od ključnog značenja i za ukupnu stabilnost regije. "Želimo odnose na najvišoj mogućoj razini", kazao je Zeybekci. Srbijanski ministar trgovine, turizma, i komunikacija Rasim Ljajić kazao je kako i u njegovoj zemlji drže da gospodarska suradnja može biti pravi put za promjenu ukupnog stanja u međusobnim odnosima koji su i danas, po njegovu sudu, nepotrebno opterećeni zbivanjima iz prošlosti.