Dnevne novosti

Glasuje se za kandidata, listu ili i za listu i kandidata s nje

19.10.2015 07:25 ZAGREB, 16. listopada 2015. (Hina), Na parlamentranim izborima, 8. studenoga moguće je glasovati samo za kandidata, samo za listu ili i za listu i za kandidata s nje, podsjeća birače Državno izborno povjerenstvo (DIP) i navodi moguće načine popunjavanja glasačkog listića te kad će se listić smatrati važećim, odnosno nevažećim. 
Zaokruži li birač samo redni broj ispred naziva liste, a ne da preferirani glas kandidatu, glasački listić je važeći. Ako zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas "pripada" listi, dok se preferirani glas kandidatu neće uvažiti. Dade li birač preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi glasački listić je važeći u odnosu na glas za listu, bez obzira je li zaokužen redni broj ispred nje, dok se preferirani glasovi neće uvažiti. Ako birač označi preferiranog kandidata s određene liste, a ne zaokruži redni broj ispred nje, listić je važeći kako u odnosu na glas za listu, tako i u odnosu na preferirani glas za kandidata. Dade li birač preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokruži redni broj ispred jedne od lista, listić je važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s te liste ukoliko je toj listi dao samo jedan preferirani glas.

Parlamantrani izbori u nedjelju, 8. studenoga osmi su izbori te vrste u četvrt stoljeća moderne Hrvarske i prvi parlamantarni na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost pred ostalima.