Dnevne novosti

EK lansirala novu priliku za mala i srednja poduzeća

16.10.2015 07:17 BRUXELLES, 15. listopada (Hina), Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, pokrenula je inicijativu kojom će mala i srednja poduzeća dobiti novac za svoje projekte koje ocijeni obećavajućima u sklopu programa Obzor 2020, čiji ograničeni proračun ne može financirati sve potencijalno uspješne ideje. 
Programom Obzor 2020 financiraju se istraživački i inovativni programi od 2014. do 2020. godine za koje je EU izdvojila 80 milijardi eura, što bi trebalo potaknuti gospodarsku konkurentnost Europe. Projekti koji ne dobiju novac, a budu pozitivno ocijenjeni, moći će zatražiti novce u sklopu nove inicijative „Pečat izvrsnosti“ kojom Europska komisija povezuje izdatke za regionalnu politiku s izdacima za istraživanje. Riječ je o zajedničkom programu Komisijine povjerenice za regionalnu politiku i povjerenika zaduženog za istraživanje, znanost i inovacije. Program je u početnoj fazi namijenjen malim i srednjim poduzećima, ali bi se kasnije mogao proširiti na više područja iz programa Obzor 2020. Time se omogućuje europskim regijama lakši pristup drugim izvorima financiranja, poput europskih strukturnih i investicijskih fondova, za projekte označene „obećavajućim“, poručila je Europska komisija.

„Zahvaljujući pečatu izvrsnosti bit će lakše prepoznati i poduprijeti inovativne projekte i pridonijeti njihovu rastu i međunarodnoj konkurentnosti“, rekla je Corina Cretu, povjerenica nadležna za regionalnu politiku, u Bruxellesu na „Otvorenim danima“, trodnevnoj konferenciji posvećenoj europskim regijama i gradovima. Oko 6 .000 predstavnika europskih regija i gradova okupilo se u Bruxellesu trinaesti put kako bi razmijenili mišljenja o tome kako u potpunosti iskoristiti potencijal kohezijske politike, namijenjene smanjivanju gospodarskih i socijalnih razlika među regijama u Europi. Markku Markkula, predsjednik Europskog odbora regija, rekao je kako pomoću nove inicijative regije i gradovi mogu u svoje inovacijske i ulagačke planove uključiti vrhunske projekte malih i srednjih poduzeća, u skladu s njihovim ciljevima i prioritetima rasta. „Zbog toga će Europski odbor regija i Komisija uspostaviti platformu za razmjenu znanja za lokalne i regionalne vlasti i time povećati sinergije između programa Obzor 2020. te europskih strukturnih i investicijskih fondova“, izjavio je. Inicijativa „Pečat izvrsnosti”, tvrdi Europska komisija, konkretan je primjer jačanja utjecaja ulaganja EU-a u istraživanja i inovacije kroz poboljšanje sinergija između programa Obzor 2020., europskih strukturnih i investicijskih fondova i drugih programa EU-a poput programa COSME i Erasmus+.