Dnevne novosti

Predsjednica razgovarala s premijerom Kine koji poziva Hrvatsku da predloži konkretne ulagačke projekte

16.10.2015 07:30 ZAGREB/PEKING, 15. listopada 2015. (Hina), Kina je zainteresirana za veći uvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je premijer Li Keqiang u četvrtak u razgovoru s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i pozvao Hrvatsku da predloži konkretne ulagačke projekte, priopćeno je iz Ureda predsjednice koja je u višednevnom državnom posjetu Kini.
U središtu razgovora predsjednice i kineskog premijera bile su mogućnosti jačanja gospodarske suradnje te suradnje u sklopu kineske inicijative Kina+16 i predsjedničine inicijative “Jadran-Baltik-Crno more”, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Inicijativa Kina+16, kojom ta zemlja nudi povoljnije kreditne uvjete i sredstva iz posebnog fonda, Kina teži razviti gospodarske odnose i povećati trgovinsku razmjenu sa 16 zemalja srednje i istočne Europe. Premijer Li pozvao je Hrvatsku na veći angažman predlaganjem konkretnih ulagačkih projekata, a o toj je temi predsjednica u četvrtak podrobnije razgovarala i s glavnim koordinatorom inicijative, zamjenikom ministra vanjskih poslova Wangom Chaom, dodaje se u priopćenju. Kina traži smanjenje svog suficita i povećanje uvoza robe s vanjskih tržišta te mogućnost novih izravnih stranih ulaganja na tržišta izvan Kine, pogotovo u Europsku uniju. Ta nova kineska orijentacija poklapa se s hrvatskim ciljevima - veći izvoz, veći izlazak na treća tržišta izvan Europske unije, te privlačenje kvalitetnih radno intenzivnih ulaganja, bilo je rečeno hrvatskim novinarima uoči predsjedničina posjeta Kini. Li je potvrdio interes Kine, prvog gospodarstva svijeta, za većim uvozom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, priopćeno je.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice u Kini je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je domaćinima predstavio jačanje komorskih aktivnosti prema kineskom tržištu, što je premijer popratio s osobitim zanimanjem, dodaje se u tekstu. Uoči sastanka s kineskim premijerom, predsjednica Grabar-Kitarović položila je vijenac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tiananmen. Posjetila je i istraživački centar kineske tvrtke Huawei i pozvala tu tvrtku da razmotri mogućnost ulaganja u Hrvatsku, posebice u području istraživanja i razvoja, priopćeno je. Drugi dan posjeta Kini, inače nakon 13 godina prvog državnog posjeta nekog hrvatskog predsjednika toj zemlji, Grabar-Kitarović je u Pekingu završila susretom sa sve brojnijom hrvatskom zajednicom u NR Kini, dodaje predsjedničin ured. Gospodarski interes bio je iskazan i prvoga dana, u srijedu, kada je predsjednica u Pekingu razgovarala sa svojim svojim domaćinom Xi Jingpingom. Nakon trodnevnog boravka u Pekingu Grabar-Kitarović putuje u Šangaj i Hong Kong gdje će najveći naglasak biti na gospodarskoj sastavnici hrvatsko-kineskih odnosa.