Dnevne novosti

Sveučilište u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske potpisali pismo namjere

16.10.2015 07:15 ZAGREB, 15. listopada 2015. (Hina), Pismo namjere kojim se uspostavlja međusobna poslovna suradnja na razvijanju i komercijalizaciji inovacija i drugih aktivnosti koje pridonose probitku i unaprjeđenju hrvatskoga gospodarstva, poduzetništva, inovatorskoga sustava te istraživanja i razvoja, potpisali su u četvrtak u Boćarskome domu rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš u sklopu svečanosti otvorenja Međunarodne izložbe inovacija ARCA.   
Udruga inovatora Hrvatske 13. je put organizator te međunarodne izložbe koja je, kako je istaknuo na otvorenju Bubaš, najveća izložba inovacija u Hrvatskoj, ali ne po broju eksponata nego po njihovoj kvaliteti. Napomenuo je kako je ove godine posebno zanimanje za izložbu iskazalo zagrebačko Sveučilište koje je u Udruzi hrvatskih inovatora prepoznalo partnera koji im može puno pomoći u implementaciji ideja koje postoje na Sveučilištu u gospodarstvo. Jer, istaknuo je Bubaš, osim što okuplja brojne udruge inovatora, Udruga inovatora Hrvatske ima i deset inovativnih tvrtki koje dokazuju da se mogu proizvesti inovativni proizvodi, a to znači i otvariti nova radna mjesta. Pismo namjere obuhvaća zajedničko sudjelovanje u javnim pozivima (natječajima) i projektima u području razvoja i primjene novih tehničko-tehnoloških i inovativnih rješenja namijenjenih hrvatskom i međunarodnom gospodarstvu. 

Bubaš: veliki nedostatak je što nije donesen zakon o inovacijama 

Čelnik udruge hrvatskih inovatora izjavio je Hini kako je za hrvatske inovatore veliki nedostatak što nije donesen zakon o inovacijama ostvarenim na radu i u vezi s radom kojim bi, smatra Bubaš, "natjerali sve poslodavce da se ponašaju tako kako se ponašaju inovativne tvrtke". Tada bi,  istaknuo je, mogli reći da imamo konkurentno gospodarstvo na svjetskome tržištu i ne bismo zaostajali za svijetom toliko koliko zaostajemo. Bubaš je sa zadovoljstvom konstatirao kako na izložbi sudjeluje puno mladih inovatora koji imaju izvanredna rješenja i koji su, uvjeren je, naša budućnost ali ih treba usmjeriti i stvoriti uvjete da oni stvaraju nove proizvode. Kao izrazito pozitivan pomak Bubaš je spomenuo i činjenicu što je je na Sveučilištu u Zagrebu imenovan prvi prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. Miljenko Šimpraga koji je, kako je rekao, "odmah po imenovanju 'prebacio' u treću brzinu". Nada se kako će i ostala hrvatska sveučilišta slijediti te pozitivne iskorake najvećega hrvatskog sveučilišta i najavio kako će ubrzo biti potpisan i sporazum o suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem. Podsjetio je i kako je KONČAR - Institut za elektrotehniku već više od deset godina u sustavu inovatora Hrvatske, da je prošle godine potpisan sporazum s Institutom Ruđera Boškovića, te najavio kako će uskoro biti održan i prvi službeni razgovor o suradnji s Brodarskim institutom. Izložbu je sa zanimanjem, zadržavajući se na više izložbenih prostora, razgledao i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je ustvrdio kako su inovacije važne za razvoj gospodarstva. S tim u vezi, izvijestio je kako je Vlada namijenila da će se u narednih četiri do pet godina u inovacije uložiti milijarda kuna kroz programe za koje je uvjet da su povezani s gospodarskim dijelom jer se mora podići konkurentnost, odnosno veća dodana vrijednost. Izrazio je zadovoljstvo što su izložene stotine inovacija od kojih će neke, uvjeren je Maras, sigurno naći prostora i na europskome tržištu.  

Prorektor Šimpraga: zahvalni smo Udruzi inovatora Hrvatske što je prepoznala naša nastojanja  

Prorektor Šimpraga istaknuo je kako se zagrebačko Sveučilište prvi put pojavljuje na izložbi kao partnerska institucija te izrazio zahvalnost Udruzi inovatora Hrvatske što je prepoznala nastojanja zagrebačkoga Sveučilišta da inovacije i transfer tehnologije budu nova sveučilišna misija. Podsjetio je kako sveučilišni profesori i istraživači već deset godina surađuju s udrugom inovatora, te istaknuo kako je iskorak u pravcu inovacija i transfera tehnologije na Sveučilištu u svom rektorskom programu posebice istaknuo rektor Damir Boras. Šimpraga je uvjeren kako, bez obzira na sve što se u Hrvatskoj čini kako bi se gospodarstvo izvuklo iz krize, neće priječi razvojnu fazu koja ide nakon porasta BDP-a više od pet posto bez pomoći sveučilišne zajednice što pokazuje svjetska iskustva. Jer, dodao je, više od 80 posto svih patenata koji pokreću gospodarstvo danas dolaze sa sveučilišta na kojima su formirani jaki i dobro opremljeni istraživački timovi. Zagrebačko Sveučilište slijedit će najbolje primjere, najavio je Šimpraga, rekavši kako rado spominje primjer Sveučilišta Stanford koje je jako teško dostići a oko kojega je danas nastao najbolji tehnološki park u svijetu, koji na godišnjoj razini 'producira' oko 400 start-up ili spin-off kompanija. Istaknuo je kako zagrebačko Sveučilište za sada ima dvije takve tvrtke, a uskoro bi, najavio je, mogla biti osnovana i treća. Ovogodišnja Međunarodna izložbi inovacija ARCA traje četiri dana, tematski je usmjerena na mlade inovatore i na njoj se predstavlja nekoliko stotina inovatora iz nekoliko zemalja, udruženja inovatora, devet fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta - Grafički fakultet, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Metalurški fakultet, Građevinski fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet elektrotehnike i računarstva i jedna skupina studenata (GuardianMed), te inovativni poduzetnici i gospodarstvenici s više od 200 inovacija.