Dnevne novosti

Rusi i Amerikanci blizu sporazuma o izbjegavanju zračnih incidenata

15.10.2015 07:05 WASHINGTON, 14. listopada 2015. (Hina), Američka i ruska vojska dovršavaju memorandum o razumijevanju koji utvrđuje osnovne procedure zračne sigurnosti na nebu iznad Sirije kako bi se izbjegao sukob njihovih zrakoplova, rekao je u srijedu američki dužnosnik nakon najnovijeg kruga razgovora, javljaju agencije. 
Protokol bi mogao biti potpisan i primijenjen sljedećih dana, rekao je američki dužnosnik obrane nakon treće videokonferencije između Amerikanaca i Rusa, navodi AFP. Ruske agencije su prenijele da je rusko ministarstvo obrane potvrdilo zbližavanje stajališta o ključnim pitanjima budućeg dokumenta. Američki prijedlozi prvi puta izneseni tijekom video konferencije između ruskih i američkih vojnih predstavnika 1. listopada uključuju održavanje sigurne udaljenosti između američkih i ruskih zrakoplova i korištenje zajedničke radio frekvencije za pozive upomoć, navodi Reuters.

Saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Rusija je 30. rujna počela iz zraka bombardirati terorističke skupine u Siriji, tj. sve one koji se protive režimu, džihadiiste skupine Islamska država kao i pobunjenike. Moskva je u srijedu navela da je napala 40 terorističkih ciljeva tijekom posljednja 24 sata u pokrajinama Alepa, Idleba, Latakije, Hame i Deir Ezora. Sve veći broj tih zračnih napada povećava opasnosti incidenata između ruskih lovaca i zrakoplova koalicije koju vode SAD i nekoliko zapadnih zemalja protiv IS. Moskva i Washington su potvrdili da su najmanje jedan ruski i jedan zrakoplov  koalicije u subotu bili nekoliko kilometara jedan od drugoga, što je potaknulo razgovore o određivanju pravila nadlijetanja. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je pozvao u srijedu Washington i Moskvu da paze da se njihovi angažmani u Siriji ne pretvore u rusko-američki sukob.