Dnevne novosti

Ustrojena urbana riječka aglomeracija - prva u Hrvatskoj

09.10.2015 07:40 RIJEKA, 7. listopada 2015. (Hina), Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je u srijedu da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo odluku o osnivanju riječke aglomeracije, odnosno da je kao prva u Hrvatskoj, osnovana Urbana aglomeracija Rijeka koju čine Grad Rijeka i još devet jedinica lokalne samouprave.

Riječku urbanu aglomeracija čine gradovi Rijeka, Kastav, Kraljevica  i Opatija te općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo, a ranije su članstvo u aglomeraciji odbili Grad Bakar, općine Omišalj, Matulji i Jelenje. Obersnel je rekao da predstoji formiranje svih tijela, koja su potrebna za rad aglomeracije, od partnerskog vijeća pa do koordinacijskog tijela koje će činiti gradonačelnici i načelnici. U dogovoru sa svim gradovima i općinama koji su dio aglomeracije već se počelo intenzivno raditi, istaknuo je Obersnel, koji je danas bio na potpisivanju ugovora o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka. Naveo je da se već priprema strategija razvoja urbane aglomeracije Rijeka, koja će  biti osnova za daljnji rad aglomeracije, prije svega za pronalaženje projekata, koji ispunjavaju uvjete za financiranje od strane EU, te da to moraju biti projekti od interesa za cijelu aglomeraciju. Dodao je da je riječ o raznim projektima, komunalnim, prometnim i obrazovnim. Obersnel je naglasio da nije suština aglomeracije da se financira izgradnja samo jednog objekta u nekom gradu ili općini, nego da se financiraju objekti od kojeg će svi članovi aglomeracije imati neku korist, a njihovi stanovnici moći koristiti neku uslugu ili proizvod kao rezultata ulaganja EU.

Na upit o lokalnim jedinicama, koje su odbile ući u aglomeraciju, budući da su u aglomeraciji samo dobrovoljni članovi, odnosno mogu li se one naknadno pridružiti, Obersnel je odgovorio da je ulazak u aglomeraciju dobrovoljni čin, da je resorni ministar mogao donijeti odluku o uključivanju svih gradova koji ispunjavaju uvjete da budu sastavni dio aglomeracije, ali da ne vidi razloga zašto surađivati s nekim, koji to ne želi. Zašto su tako odlučili to će prije ili kasnije morati objasniti svim građanima, a naša vrata ostvorena su svima koji se prije ili kasnije žele uključiti u aglomeraciju, rekao je. Iz riječke gradske uprave priopćenjem su dodatno objasnili da je urbana aglomeracija formirana s ciljem učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, temeljem Zakona o regionalnom razvoju, odnosno da je to oblik udruživanja gradova i općina oko grada koji predstavlja središte i značajno utječe na okolne gradove i općine i formira se radi usklađivanja sa zakonodavstvom kao i učinkovitijeg povlačenja sredstava iz fondova EU. U Hrvatskoj su središta urbanih aglomeracija gradovi s više od 100.000 stanovnika (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), a s njima se mogu udružiti gradovi i općine čijih najmanje 30 posto zaposlenih  dnevno migrira, tj. svaki dan odlazi na posao u grad-središte. Osim toga,  mogu biti određeni i drugi kriteriji koji predstavljaju zajednički interes, poput zajedničkih planova razvoja infrastrukture, a u formiranju urbane aglomeracije Rijeka odabran je dodatni kriterij koji se odnosi na razvoj infrastrukture, priopćeno je iz riječke gradske uprave.