Dnevne novosti

Grabar-Kitarović je na sastanku V4 najbitnija jugoistočna Europa

09.10.2015 07:20 BALATONFUERED, 8. listopada 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Balatonfueredu izjavila da će se na sastanku na vrhu Višegradske skupine, na kojem  sudjeluje kao posebna gošća, razgovarati o klimatskim promjenama, o jugoistočnoj Europi i o migracijama, pri čemu je njoj najbitnija komponenta jugoistočne Europe. 
"Ovdje sam radi dvodnevnog sastanka skupine Višegradske skupine, na kojem ćemo razgovarati o klimatskim promjenama, o jugoistočnoj Europi i o migracijama", rekla je predsjednica u kratkoj izjavi hrvatskim novinarima u pauzi između dviju rasprava na summitu. "Očekujem vrlo sadržajne sastanke, a osobito mi je bitna ova komponenta jugoistočne Europe, odnosno potpora daljnjem proširenju EU-a i NATO-a", dodala je. Predsjednica je iskoristila prigodu kako bi svim hrvatskim građanima u zemlji i inozemstvu čestitala Dan neovisnosti, koji je, kako je naglasila "jutros proslavila u Budimpešti s djecom, hrvatskim učenicima i njihovim profesorima u hrvatskoj školi".

U četvrtak, prvog dana dvodnevnog summita, predviđene su dvije rasprave, jedna u standardnom okviru V4 i druga, na kojoj će se pridružiti i hrvatska predsjednica kao posebna gošća na sastanku skupine koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, a očekuje se da će teme rasprave biti klimatske promjene, dva mjeseca prije velike konferencije o klimi koja se u prosincu održava u Parizu, i stanje u zemljama jugoistočne Europe. Migrantska kriza, bit će vrlo značajna tema summita, ali će se o njoj, po neslužbenim informacijama, prije svega govoriti u petak. Organizatori sastanka nisu predvidjeli nikakve izjave ni priopćenja u četvrtak, već će o zaključcima dvodnevnog sastanka sudionici summita javnost izvijestiti na završnoj konferenciji za novinare u petak.